Mgr. Dagmar Navrátilová

  • LIDEM
  • Opatovice
  • zastupitelka obce
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,73. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.12.2011 9:18:28

Mladé rodiny to nemají lehké a podporu státu potřebují

Mladé rodiny to nemají lehké a podporu státu potřebují

Česká společnost dává jednoznačně přednost podpoře mladých rodin před bezhlavým zvyšováním důchodů. Vyplynulo to z listopadového průzkumu agentury STEM. Stejně to vidí také poslankyně Věcí veřejných Dagmar Navrátilová.

„Jsem zastáncem větší podpory mladých rodin,“ potvrdila poslankyně. „Mladé rodiny mají vyšší náklady na život, protože si musí pořídit bydlení a základní vybavení, mají malé děti, což je spojeno s vyššími výdaji a bohužel, mladí lidé mívají mnohdy omezený zdroj financí. Matka je na rodičovské dovolené, tudíž bez příjmu, otec mnohdy na začátku profesní kariéry ještě nemá dostatečně vysoký příjem, aby rodinu bez problému zajistil.“

Na dotaz, zda podpořit rodiny s dětmi nebo zvýšit starobní důchody, odpovědělo ve prospěch rodin 65 procent lidí. Zvyšování životní úrovně důchodců oproti tomu podporuje 35 procent Čechů. Postoj lidí k podpoře obou skupin se od roku 1997, kdy se tato otázka začala zkoumat, několikrát změnil. Ještě v roce 2004 se pro podporu mladých rodin vyslovovaly téměř tři čtvrtiny veřejnosti, pak ovšem tento názor začal ustupovat až na 57 procent v roce 2008. Od té doby však opět zvolna stoupá až k současnému stavu.

„Lidé si podle všeho uvědomují, že počet starobních důchodců bude i nadále růst, přičemž výplata důchodů bude stále více zatěžovat státní rozpočet. Navíc při současném vývoji situace musí zodpovědný člověk myslet na to, že je třeba se alespoň částečně zajistit na stáří a nespoléhat pouze na státní důchod,“ vysvětlila Dagmar Navrátilová. „Na současné společnosti mi vadí absence mezigenerační solidarity. Znamená to, že rodiče se starají o své dítě a to by mělo být přirozeně vedeno k tomu, že jim tuto péči ve stáří oplatí. Nepokládám za úplně správný princip stejné výše státem vypláceného důchodu pro všechny, pro který se ve stejném výzkumu vyslovilo 43 procent dotázaných. Kloním se k principu zásluhovosti, ovšem s jistým zastropováním, to znamená, že ti, co vydělávali během aktivního života více, by měli mít možnost také lepšího „sebezajištění“ na stáří.“
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama