Ing. Jan Bartošek

Místopředseda KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • Jihočeský kraj
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

22.10.2019 17:16:00

Kdyby neexistoval Stát Izrael, situace v Evropě by vypadala jinak

Kdyby neexistoval Stát Izrael, situace v Evropě by vypadala jinak

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 22. října 2019 k Stanovisku Poslanecké sněmovny k sílícímu antisemitismu

 Nejprve dovolte, kolegyně a kolegové, vůbec to, že jsme byli ochotni a podpořili jste zařazení tohoto bodu na program Poslanecké sněmovny. Stejně tak bych chtěl poděkovat i zahraničnímu výboru za kvalitní projednání a připomínky, které byly vzneseny na jednání tohoto výboru. A stejným způsobem bych chtěl poděkovat i Ministerstvu zahraničních věcí, které se spolupodílelo na přípravě tohoto usnesení a některé formulace vyprecizovalo a dohodli jsme se na něm. Já jsem měl původně návrh trochu jiného usnesení, ale poté, co jsem si přečetl návrh Ministerstva zahraničních věcí, tak jsem se s ním ztotožnil a souhlasím s tím, abychom hlasovali o této podobě.

Jsem totiž přesvědčen, že Izrael je náš strategický partner a spojenec na Blízkém východě. Můžeme vidět v Evropě narůstající vlny antisemitismu; začátkem října v Německu. A já jsem přesvědčen, že v takovýchto situacích je potřeba se jasně vymezit vůči těmto jevům a přiznat se k našim partnerům, se kterými máme spojenectví, a se státem Izrael v mnoha odvětvích, nejenom v oblasti vědy, ale především v oblasti bezpečnosti.

Já jsem přesvědčen, že kdyby neexistoval Stát Izrael, tak by situace v Evropě vypadala úplně jinak. I z toho důvodu jsem přesvědčen, že Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky má dát jasné a srozumitelné stanovisko, kdy odsuzuje jakékoliv formy antisemitismu včetně aktivit, které směřují proti občanům Státu Izrael.

Já jsem také přesvědčen o tom, že se vůči některým věcem musíme vymezit, protože formy bojkotu Státu Izrael na sebe berou různou podobu, mnohdy sofistikovanou, inteligentní, možná o to více nebezpečnou. Z toho důvodu je potřeba vymezit se nejenom vůči tomuto chování, ale také bych byl rád, aby Poslanecká sněmovna přijala usnesení, kdy budeme vyzývat nebo žádat vládu, aby se postavila proti financování takových organizací, které vystupují proti Státu Izrael.

Izrael jako stát - a to zde zaznělo - chová-li se nepřístojně, tak je plné právo jej kritizovat. To je samozřejmě legitimní a v pořádku. To, co je důležité, je, aby na Izrael byl brán stejný metr jako na všechny ostatní státy. Já zde uvedu, přečtu návrh usnesení tak, jak říkal kolega Bžoch ve své řeči, a v podrobné rozpravě se k němu pouze odkážu.

"Poslanecká sněmovna

I. důrazně odsuzuje všechny projevy antisemitismu, směřující proti jednotlivcům, náboženským institucím, organizacím, jakož i Státu Izrael, včetně popírání holokaustu;

II. odmítá jakékoliv zpochybňování práva Státu Izrael na existenci a obranu;

III. odsuzuje veškeré aktivity a prohlášení skupin, které vyzývají k bojkotu Státu Izrael, jeho zboží, služeb či občanů, ať již na území České republiky či na mezinárodních fórech;

IV. vyzývá vládu, aby jak doma, tak i v mezinárodních vztazích rozhodně vystupovala proti všem formám antisemitismu a proti bojkotu Státu Izrael;

V. žádá vládu, aby na půdě Evropské unie, Organizace spojených národů a dalších mezinárodních institucí odmítla finanční podporu ze zdrojů těchto organizací pro taková hnutí, organizace a spolky, které vyzývají k bojkotu Státu Izrael;

VI. doporučuje vládě, aby jak doma, tak v rámci Evropské unie zintenzivnila aktivity v oblasti prevence antisemitismu a zasazovala se o zajištění větší bezpečnosti pro jednotlivé osoby, organizace a instituce, které by se mohly stát terčem antisemitských útoků."

Tak, jak zaznělo na zahraničním výboru, byla vznesena žádost, zda je možné o těch jednotlivých bodech I až VI hlasovat odděleně. Já se s touto žádostí ztotožňuji a poté bych požádal, až bude hlasováno o návrhu usnesení, abychom o jednotlivých bodech hlasovali odděleně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama