MUDr. Martin Kuba

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • hejtman
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,17. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.12.2011 16:41:45

České firmy se více zapojí do investičních projektů v Rusku

České firmy se více zapojí do investičních projektů v Rusku

Modernizace a zvýšení konkurenceschopnosti ekonomik ČR a Ruské federace jsou hlavními cíli Společné deklarace o partnerství pro modernizaci, kterou dnes na Pražském hradě podepsali ministr Kuba a místopředseda vlády Ruské federace Alexandr Žukov.

"Jsem rád, že deklarace vytváří také předpoklady pro větší zapojení našich firem do realizace modernizačních investičních projektů v Ruské federaci," dodává k významu dnes podepsaného dokumentu ministr Kuba. "Podpis deklarace za přítomnosti prezidentů obou zemí, Václava Klause a Dmitrije Medveděva, je poděkováním všem, kteří se na její tvorbě aktivně podíleli, a zároveň obrovským závazkem pro všechny, kteří ji budou naplňovat."

Letošní listopadové pražské zasedání česko—ruské mezivládní komise odsouhlasilo vypracování seznamu česko—ruských projektů, které jsou a budou realizovány v souladu s uzavřenou deklarací. "Hodnota projektů zahrnutých do seznamu představuje zatím cca 3 mld. EUR," vyčísluje ministr Kuba. Seznam bude dopracován v prvním čtvrtletí příštího roku a pravidelně upřesňován a doplňován o nové společné modernizační projekty.

V průběhu setkání prezidentů Klause a Medvěděva české a ruské subjekty podepsaly další rámcové i konkrétní dokumenty ekonomického charakteru. Celkový objem dohodnutých kontraktů, které jsou v různém stadiu finančního i technického zajištění, představuje zhruba 2,15 mld. EUR.

Například Dohoda o spolupráci mezi Hospodářskou komorou České republiky a Obchodně průmyslovou komorou Ruské federace stanovuje prioritní oblasti spolupráce včetně aktivit českých a ruských firem a jejich reprezentací při rozvoji hospodářských vztahů. Dohoda o strategické spolupráci a podpoře financování mezi EGAP a Korporací Ural průmyslový — Ural polární vyjadřuje připravenost obou stran poskytnout podporu rozvojovým projektům v Uralském federálním okruhu, zejména v sektorech železniční infrastruktury a energetiky. Dohoda o strategickém financování českými a ruskými bankami projektu "Severnyj širotnyj chod" mezi Českou exportní bankou a Jamalskou železniční společností obsahuje plánované strategické financování projektu vybudování širokorozchodné železniční trati v úseku Obskaja — Salechard — Nadym.

Výraznou ekonomickou dimenzi má také Protokol o provedení změn v Dohodě mezi vládou České republiky a vládou Ruské federace o organizaci oprav vrtulníků typu Mi—24 (Mi—35), Mi—171Š (Mi—8, Mi—7) a jejich modernizaci na území České republiky. Memorandum o vzájemném porozumění a spolupráci mezi společností Plynostav Pardubice holding a společností Strojtransgaz je zaměřeno na možné formy spolupráce při realizaci dlouhodobých projektů na výstavbu ropných, plynárenských a energetických objektů. Dále firma Alta uzavřela s ruskou společností Uralmetanolgroup kontrakt na dodávku závodu na výrobu metanolu o kapacitě 600 tun za rok v Nižním Tagilu ve Sverdlovské oblasti a společnost OHL ŽS uzavřela dodavatelskou smlouvu s Jamalskou železniční společností na výstavbu železnice na trase Obskaja — Salechard — Nadym včetně stavby železničního mostu přes řeku Ob.

Ruská federace patří do první desítky našich nejvýznamnějších parterů v zahraničním obchodě s podílem 4 % na jeho celkovém obratu. Za uplynulých 10 měsíců letošního roku se český vývoz zvýšil o 48 % a dovoz o 22 %. Celkový obrat vzrostl o více než 31 % a dosáhl 10,8 mld. USD. Páteř našeho vývozu tvoří především tradiční strojírenská produkce jako jsou stroje a dopravní prostředky, v dovozu převládají minerální paliva.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama