doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2020 20:20:00

Digitalizace a inovativní řešení jsou pro nás prioritou

Digitalizace a inovativní řešení jsou pro nás prioritou

Volný pohyb dat je klíčový pro konkurenceschopnost firem v digitální éře. Výzvu adresovanou Evropské komisi podpořilo 17 států.

Česká republika odeslala Evropské komisi společný ministerský dopis týkající se volného pohybu dat. Dopis reaguje na vyjednávání Společné iniciativy k e-commerce ve Světové obchodní organizaci i na kontext bilaterálních obchodních dohod EU. Cílem je podpořit Komisi, aby zaujala ambiciózní přístup v oblasti volného pohybu dat, který zajistí konkrétní a jasná pravidla reagující na problémy, kterým evropské firmy v zemích mimo EU čelí.

Online obchodování velmi rychle roste a s ním i takzvaný digitální protekcionismus. Nejčastějšími bariérami obchodu jsou požadavky na lokalizaci dat a nucený transfer dat. V praxi to znamená, že v některých zemích jsou firmy povinny založit datové sklady nebo vynaložit prostředky na jiné procesní úkony, které jsou nezbytné ke splnění těchto požadavků.

Pro udržení konkurenceschopnosti je však klíčové, aby mohly firmy se svými daty volně nakládat. „Digitalizace a inovativní řešení jsou pro nás prioritou. I na globální úrovni je třeba tomu věnovat pozornost, proto se snažíme zajistit co nejlepší podmínky pro naše firmy,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a dodává: „Návrh Evropské unie týkající se pravidel pro volný pohyb dat by mohl sloužit jako dodatečný závazek pro členy WTO, a proto je velmi důležité, aby byl ambiciózní a pomohl našim podnikatelům v mezinárodním působení a rozvoji.“

K České republice, která stála na počátku této iniciativy, se připojilo Bulharsko, Dánsko, Estonsko, Finsko, Irsko, Itálie, Litva, Lotyšsko, Lucembursko, Malta, Německo, Polsko, Portugalsko, Rumunsko, Španělsko a Švédsko.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama