doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.05.2021 16:05:00

Je třeba rychlejší digitalizace průmyslu a cílená podpora malých a středních pod

Je třeba rychlejší digitalizace průmyslu a cílená podpora malých a středních pod

Místopředseda vlády Karel Havlíček v Bruselu na zasedání Rady pro konkurenceschopnost vyzval k rychlejší digitalizaci unijního průmyslu a cílené podpoře malých a středních podniků.

Také zdůraznil, že je nutné zajistit přístup ke strategickým nerostným surovinám a klíčovým technologiím

Jak posílit konkurenceschopnost a globální vliv Evropské unie a tím i České republiky? Prostřednictvím ambiciózního legislativního balíčku týkajícího se digitálních služeb, kterému se ministři 27 zemí EU věnovali na Radě pro vnitřní trh a konkurenceschopnost (COMPET). Diskutovali také o aktualizaci Nové průmyslové strategie pro Evropu. „Je třeba poučit se z pandemie, odhalených zranitelností a podpořit urychlenou obnovu ekonomiky. Vítáme proto vydání aktualizace nové evropské průmyslové strategie, význam průmyslu a fungujícího vnitřního trhu“, uvedl dále vicepremiér ČR Havlíček a zdůraznil: „Digitální služby jsou jednou z českých národních priorit.“

ČR společně s dalšími členskými státy tak na jednání podpořila ambiciózní balíček digitálních služeb. „Pandemie nám jasně ukázala, že digitální služby jsou naší budoucností. Naše podniky již v jejím průběhu dokázaly, že jsou agilní a dokážou se v digitálním světě prosadit,“ doplnil ministr Havlíček. ČR se přitom vymezila vůči návrhům, které by vedly k dodatečné administrativní zátěži na mikro a malé podniky. „Tyto firmy pandemií zasáhla nejvíc a zrušení výjimky z aktu o digitálních službách (DSA) by pro ně znamenalo nepřiměřenou administrativní zátěž. Je naopak naprosto nutné zajistit, aby tyto podniky mohly svobodně inovovat a uplatňovat se v mezinárodní konkurenci na globální úrovni,“ upřesnil místopředseda vlády ČR Havlíček.

Dalším tématem dnešní Rady byla aktualizace Nové průmyslové strategie pro Evropu, kterou Evropská komise vydala začátkem května. „Plně funkční vnitřní trh bez administrativních i jiných překážek je klíčovým předpokladem pro úspěšnou obnovu ekonomik. Nástroj pro mimořádné situace na vnitřním trhu, který představila Komise, by měl posílit naši připravenost na budoucí krize,“ konstatoval Karel Havlíček a dodal: „Souhlasíme také s tím, že je nutné posílit otevřenou strategickou autonomii v oblasti kritických nerostných surovin a klíčových technologií. Naše potřeba po strategických surovinách vzroste například v bateriovém průmyslu. Jsme připraveni se zapojit do průmyslových aliancí a strategických projektů,“ řekl ministr Havlíček.

V Bruselu se ministr Havlíček mimo jiné setkal s komisařkou pro energetiku Kadri Simson. Prodiskutovali spravedlivé podmínky pro energetickou tranzici včetně navýšení Modernizačního fondu a připravovaný balíček energeticko-klimatické legislativy FIT for 55. Rada pro konkurenceschopnost byla také příležitostí pro první schůzku předsednického tria tvořeného Českou republikou, Švédskem a Francií na úrovni ministrů. Na jednání probrali společné priority pro předsednictví v Radě EU.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama