doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.12.2020 6:34:00

Kompenzace pro gastronomické provozy se bude odvíjet od počtu zaměstnanců

Kompenzace pro gastronomické provozy se bude odvíjet od počtu zaměstnanců

Stravovací zařízení dostanou 2,5 miliardovou pomoc z nového programu COVID - Gastro.

Nový program COVID – GASTRO na pomoc stravovacím zařízením, který připravilo Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), schválila vláda. Pro gastronomický sektor jsou v něm aktuálně k dispozici 2,5 miliardy korun. Podpora se bude týkat období od 14. října do 31. prosince 2020 s výjimkou období od 3. prosince do 17. prosince 2020, kdy stravovací zařízení mohla díky 3. stupni Protiepidemiologického systému (PES) otevřít.

„Kompenzace pro gastronomické provozy, kterou jsme připravovali ve spolupráci s oborovými organizacemi, určená pro všechny majitele restaurací, se bude odvíjet od počtu zaměstnanců. Za každého zaměstnance na plný úvazek a pracovníky, kteří s podnikateli (OSVČ) spolupracují, bude možné čerpat 400 korun na den. Kromě toho bude možné tuto pomoc kombinovat s dalšími dotacemi a kompenzacemi pro podnikatele jako je COVID – nájemné, dotace na mzdy z programu Antivirus apod.,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček a dodává: „Nový program počítá s tím, že podpoří gastronomický sektor po dobu 64 dnů. Pokud například o dotaci požádá zařízení s deseti zaměstnanci na hlavní pracovní poměr, dostane provozovatel 4 000 korun za den, tedy 120 tisíc korun za měsíc, za celé období pak 256 tisíc korun.“

Program COVID - Gastro bude spravovat MPO, dotace se bude poskytovat podle zákona č. 218/2000 Sb., o rozpočtových pravidlech. „Žádosti bude možné podávat prostřednictvím informačního systému MPO dostupného přes webové stránky www.mpo.cz, na který jsou už tito podnikatelé zvyklí z programu COVID - nájemné Potřebnou výzvu zveřejníme po ukončení nouzového stavu, doba na podání žádosti bude nejméně 30 dnů,“ říká ředitel odboru podnikatelského prostředí a obchodního podnikání MPO Pavel Vinkler.  

Na pomoc z programu COVID – Gastro bude mít nárok každý podnikatel či provozovna, která se zabývá gastronomickou činností. Podporu bude možné kombinovat i s jinými dotacemi a kompenzacemi pro podnikatele, které v souvislosti s koronavirem přijala vláda.

Pro úplnost: Gastronomický sektor může rovněž čerpat podporu z programu COVID – Nájemné a využít také 100% kompenzaci mezd. V kontextu s ubytováním je také k dispozici program COVID – Ubytování. Přehled veškeré pomoci v souvislosti s koronavirem pro firmy a OSVČ najdete na webu MPO ZDE.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama