doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.03.2021 10:01:00

Nejcitlivějším sektorem EU, který vyžaduje posílení, je bezesporu zdravotnictví

Nejcitlivějším sektorem EU, který vyžaduje posílení, je bezesporu zdravotnictví

Místopředseda vlády Karel Havlíček na neformální Radě pro konkurenceschopnost podpořil posilování otevřené strategické autonomie EU

Jak posílit strategickou autonomii Evropské unie? Identifikovat a odstranit závislost na dodávkách kritických technologií, komponent a produktů ve strategických sektorech.

Téma jednání ministrů pro vnitřní trh a průmysl. „Je zcela na místě podpořit vlastní kapacity a investice v EU na výrobu vakcín, léčiv, mikročipů a dalších strategických výrobků. Zároveň se musí zachovat otevřený přístup k obchodním partnerům, diverzifikovat dodávky a ve spolupráci s partnery prosazovat volný mezinárodní obchod,“ řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Členské státy na Radě pro konkurenceschopnost (COMPET) podpořily identifikaci sektorů průmyslu, ve kterých se musí posílit odolnost EU. „Klademe velký důraz na diverzifikaci zdrojů a obchodních toků, proto podporujeme rozšíření unijní sítě obchodních dohod,“ zdůraznil Karel Havlíček. Česká republika také podpořila fakt, že se má na Radě pro konkurenceschopnost diskutovat o nekalých subvencí ze třetích zemí. „Je však nutné zdůraznit, že úsilí více kontrolovat subvence ze třetích zemí nesmí mít negativní dopad na vnitřní trh, politiku hospodářské soutěže a zvyšování administrativní zátěže evropských firem,“ upřesnil místopředseda vlády ČR Havlíček.

„Nejcitlivějším sektorem EU, který vyžaduje posílení, je bezesporu zdravotnictví,“ řekl dále Karel Havlíček a dodal: „Dostupnost a bezpečnost dodávek léčivých přípravků ve světle pandemie je nejen klíčem k zajištění zdravotní péče pro občany v EU, ale také cestou, jak snížit zranitelnost Unie.“  Stejně tak se většina členských států včetně ČR vyslovila pro posílení kybernetické bezpečnosti EU jako neopominutelného pilíře digitální transformace.

V oblasti průmyslové transformace ČR vnímá jako zásadní budoucnost například výrobu mikročipů či baterií. „Příkladem dobré praxe a cestou, jak posílit strategickou autonomii v oblasti baterií, může být naše iniciativa na vybudování takové výrobní továrny. Jednáme o ní se zástupci automobilek,“ uzavřel místopředseda vlády Havlíček.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama