doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.01.2020 10:49:00

Přepnutí veřejnoprávní televize na formát DVB-T2 nepřineslo zásadnější problémy

Přepnutí veřejnoprávní televize na formát DVB-T2 nepřineslo zásadnější problémy

Po České televizi i komerční stanice jako třeba Nova či Prima postupně přechází na digitální vysílání 2. generace = DVB-T2. Dnes se přestává v původním televizním standardu vysílat v Praze, 15. ledna pak ve Středočeském kraji.

 „Podle současných informací, které má MPO k dispozici, přepnutí veřejnoprávní televize na formát DVB-T2 koncem loňského listopadu nepřineslo zásadnější problémy,“ říká vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček a dodává: „Mnoho lidí potřebné technické vybavení pro příjem DVB-T2 dostalo pod vánoční stromeček, ať už se jednalo o novou technologicky pokročilejší televizi či set top box, kterým je možné pozemní vysílání v DVB-T2 přijímat i se starším televizorem.“ I z toho je zřejmé, že informační kampaň, kterou realizuje MPO spolu s partnery - mimo jiné s Českou televizí, Českým rozhlasem, Českými radiokomunikacemi, Digital Broadcasting, Asociací krajů či Svazem měst a obcí - funguje. Pokračovat bude také letos. Jedná se o video a audiospoty, speciální webové stránky www.televizezadarmo.cz či www.dvbt2overeno.cz či informace poskytované v jednotlivých regionech.

MPO a Asociace krajů ČR připravily také speciální dotační program, v kterém je v současné době 20 milionů korun. Za finanční prostředky poskytované prostřednictvím krajů a hlavního města Prahy lze do zařízení sociálních služeb pořídit set top boxy, televize nebo úpravy antén.

Změna technického vybavení v souvislosti s moderním televizním standardem DVB-T2 se týká pozemního (terestrického) vysílání. Tedy takového, kdy televizní signál vysílá pozemní vysílač a přijímá se televizní anténou. Pokud lidé nemají televizor vybavený na příjem DVB-T2 (pozn.: v tomto standardu se prodávají televize zhruba od roku 2015), mohou si buď pořídit nový televizor, nebo ke staršímu spotřebiči dokoupit set top box, který stojí od 500 Kč.

V některých případech je třeba nově nastavit i společnou televizní anténu (STA). V této souvislosti je vhodné, aby se správce domu obrátil na specializované servisní společnosti s žádostí o úpravu STA. Aby byl v Praze a Středočeském kraji po svátcích a Novém roce dostatek času na přenastavení STA, bude možné DVB-T2 v těchto oblastech do konce ledna přijímat na stávajících frekvencích v rámci tzv. přechodové sítě. Poté se přechodová síť vypne, je tedy třeba STA do té doby přeladit.

Přepínání stávajících pozemských vysílačů z DVB-T na DVB-T2 začalo 27. listopadu 2019 v Praze a ve Středočeském kraji a pokračuje postupně v jednotlivých regionech. Skončí v červnu 2020. „Už jen v DVB-T2 budou od ledna šířit signál kromě Cukráku i další vysílače pro Středočeský kraj a také pro Královéhradecký a Ústecký kraj. V únoru se přepnou vysílače pro Plzeňský, Karlovarský a Liberecký kraj,“ říká náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko a dodává: „Přechod na DVB-T2 souvisí s uvolněním části televizního pásma rychlým mobilním sítím. Telefonní operátoři v něm budou provozovat datové sítě páté generace pro vysokorychlostní mobilní internet.“

Obyvatel, kteří přijímají televizní vysílání prostřednictvím kabelové televize, satelitu či technologie IPTV, se příprava na DVB-T2 netýká, pro ně se nic nemění. Na změnu způsobu vysílání reaguje přímo jejich poskytovatel televizní služby.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama