doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.09.2019 14:18:00

Veškerou administrativu u přenesení čísla za zákazníka zajistí nový operátor

Veškerou administrativu u přenesení čísla za zákazníka zajistí nový operátor

Projev na 34. schůzi Poslanecké sněmovny dne 13. 9. 2019 k třetímu čtení vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon o elektronických komunikacích

Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, ve třetím čtení projednáváme návrh zákona, kterým se mění zákon o elektronických komunikacích. Jak už bylo řečeno v rámci druhého čtení, přicházíme s cílem posílit hospodářskou soutěž. Stav konkurenčního prostředí z našeho pohledu není optimální v tuto chvíli a tento návrh zákona přináší celou řadu z našeho pohledu zásadních změn, které směřují k tomu, aby se tzv. úhrady za ukončení smluv zcela minimalizovaly, případně aby byly úplně na nule. Současně návrh zákona respektuje to, že se vytvoří tzv. one stop shop, což není nic jiného než přenesení čísla, a to ve formě takové, aby veškerou administrativu za zákazníka zajistil operátor, ke kterému se přechází. Čili už tam nebude ta původní komunikace, nebo ta komunikace s tím původním operátorem. Stejně tak se zásadním způsobem zkracují veškeré lhůty pro přenesení čísla a současně zavádíme instrument jakéhosi srovnávacího nástroje tak, aby vlastně si ten zákazník, spotřebitel měl možnost porovnat ceny různých operátorů.

Návrh zákona projednal hospodářský výbor, stejně tak výbor garanční, a doporučil Poslanecké sněmovně jeho schválení ve znění přijatých pozměňovacích návrhů. Chtěl bych poděkovat členům hospodářského výboru a jeho podvýboru pro ochranu spotřebitele a podvýboru pro ICT, telekomunikace a digitální ekonomiku, za velmi konstruktivní přístup během celého projednávání návrhu zákona. Domníváme se, že se jedná o velmi důležitou změnu, který by skutečně měla rozhýbat konkurenční prostředí, v jehož důsledku bychom měli zásadním způsobem nebo alespoň určitým způsobem pomoci k tomu, že se sníží ceny datových služeb, které jsou v rámci České republiky ve srovnání s prostředím v Evropě z našeho úhlu pohledu extrémně vysoké. O tom, že ten zákon a ty změny můžou přinést určitou změnu na trhu, svědčí i to, že v těch posledních týdnech a měsících skutečně dochází k oživení konkurenčního trhu a nepochybně i projednávání tohoto zákona k tomu napomohlo. Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama