doc. Ing. Karel Havlíček, Ph.D., MBA

  • BPP
  • Hlavní město Praha
  • místopředseda PS PČR
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,68. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.01.2022 20:51:00

Za téměř pět týdnů nenastala podpora žádná

Za téměř pět týdnů nenastala podpora žádná

Projev na 6. schůzi Poslanecké sněmovny 27. ledna 2022 – interpelace ministra Síkely k podpoře podnikatelů, postižených vládními opatřeními

 Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády.

Dovolím si interpelaci na pana ministra průmyslu a obchodu stran covidové podpory podnikatelů. Naše vláda pod velkým tlakem podnikatelů, ale v zásadě logicky i opozice, připravila podnikatelskou covidovou podporu pro 700 tisíc subjektů s jediným cílem. Aby podpora byla rychlá, aby byla pro všechny postižené, to znamená omezené, subjekty, a aby byla v maximální možné výši.

Zpočátku to bylo pomalejší. Myslím si, že v těch posledních měsících už to bylo podle představ. I proto jsme připravili finální podporu pro poslední dva měsíce, za listopad a za prosinec, přesně dle vzoru zjara. Připravili jsme ji po dohodě se všemi svazy, asociacemi, komorami, a tak dále, a to na přelomu listopadu a prosince. Pro novou vládu jsme připravili předavízo těchto programů Nepokryté náklady 20, 21 tak, aby se dotkly podnikatelů s poklesem tržeb od 30 % výše v různých kategoriích ve dvou programech.

Vláda převzala odpovědnost 17. prosince a od té doby uběhlo téměř pět týdnů, přičemž nenastala podpora žádná. Můj dotaz je takový, proč podpora těchto programů nefunguje. Přičemž respektujeme to, že může být v různé míře. Mohlo se učinit to, že se vzala podpora, která byla připravena, programy se pouze mohly vypsat, což byla otázka jednotek dnů. Mohlo se udělat to, že se podpora mohla zredukovat, mohla se udělat pouze v jednom programu, mohla se snížit různě v percentuálních částkách, mohla se navýšit. A mohlo se dokonce říci i to, že podpora nebude vůbec žádná. Je to nepochybně právo každé vlády, i když bychom proti tomu protestovali nejenom my, ale i podnikatelé.

Nicméně pět týdnů uběhlo a stran Ministerstva průmyslu není žádná informace. Prosím tedy o sdělení, jak bude ta podpora vypadat.

Děkuji mockrát.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama