doc. MUDr. Jan Blatný, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2021 21:39:00

Elektronizace zdravotnictví na všech úrovních

Elektronizace zdravotnictví na všech úrovních

Projev na 87. schůzi Poslanecké sněmovny 9. března k vládnímu návrhu zákona o elektronizaci zdravotnictví.

Děkuji. Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi uvést vládní návrh zákona o elektronizaci zdravotnictví. Já jsem nesmírně rád, že ho zde můžu představit, protože ho považuji za jeden ze základních a velmi podstatných zákonů našeho resortu a myslím si, že se jedná o velmi dobrý a pragmatický návrh, který může řadu věcí změnit k lepšímu.

Vládní návrh zákona usiluje o systémové, ucelené právní zakotvení nových komponent a technologií v oblasti elektronizace resortu zdravotnictví, neboť stávající právní úprava je v této oblasti roztříštěna a existují pouze některé prvky zavádějící elektronizaci do zdravotnictví. Tento stav je zcela nevyhovující, neboť právě roztříštěná podoba dílčích právních úprav vlastně znemožňuje efektivní řízení systému elektronického zdravotnictví.

Obzvláště zkušenosti posledních měsíců při řešení epidemie onemocnění COVID-19 pak ukázaly nezbytnost elektronizace zdravotnictví a především jejího legislativního ukotvení. Existující statistické údaje v národních zdravotnických registrech zcela jednoznačně nejsou dostatečnou platformou pro zajištění efektivity zdravotnictví a jeho udržitelnosti, ani kvalitní a bezpečné poskytování zdravotních služeb do budoucna, a to včetně efektivního řešení například pandemií infekčních onemocnění. Je tak více než potřebné zajistit existenci v reálném čase dostupných a správných údajů o poskytování zdravotních služeb, zdravotnických pracovnících a pacientech, umožňujících jejich identifikaci.

Navrhovaný zákon obsahuje zejména základní infrastrukturu elektronizace zdravotnictví, právně definované role a odpovědnosti subjektů v tom systému a definice s tím souvisejících pojmů, standardů(,?) komunikace, pravidel sdílení či předávání zdravotnické dokumentace. Myslím si, že se jedná o velmi pragmatický zákon, který si třeba představte jako jakési koleje, po kterých budou do budoucna moci jezdit vlaky zcela různé podle potřeb a vždy bezpečně a standardní cestou. Ten zákon samozřejmě odpovídá i všem normám o ochraně osobních údajů a myslím si, že je to jeden z mála zákonů, které byly velmi detailně dopředu komunikovány napříč všemi odbornostmi, všemi zájmovými skupinami a celým politickým spektrem. Myslím si, že jsme se všichni shodli na tom, že je nesmírně důležitý a nesmírně potřebný.

Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně a páni poslanci, předložený návrh zákona má ambici přispět v mnoha ohledech ke zlepšení fungování systému poskytování zdravotních služeb, a to zejména v současné době stižené pandemií covid, ale i po ní, a to ve prospěch jak pacientů a poskytovatelů zdravotních služeb, tak i dalších zainteresovaných subjektů, a proto si vás tímto zdvořile dovoluji požádat o jeho podporu. Velmi vám děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama