doc. MUDr. Jan Blatný, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.01.2021 0:41:00

Očkování doporučujeme utlumit maximálně na 14 dnů

Očkování doporučujeme utlumit maximálně na 14 dnů

Projev na 5. schůzi Senátu 27. ledna 2020 k návrhu usnesení Senátu k aktuální situaci v důsledku platných omezení v nouzovém stavu a celostátní očkovací strategii

 Děkuji, pane předsedající, dámy a pánové,

jenom ještě se vrátím k tomu, co tady bylo předtím, protože, tak jak tady řekl i pan poslanec, je potřeba, abychom opravdu říkali o tom druhém to, co on opravdu říká, ne to, co třeba neřekl. Takže já se vrátím k té první části.

Já jsem mluvil o tom, že když se připravovala první verze rozdělení, že jednotlivé kraje nahlásily zařízení a kapacity v nich, neřekl jsem, že nahlásily, kolik chtějí vakcín. Nahlásili předpokládané kapacity, a to samozřejmě můžeme doložit. Jestli je přání, tak to uděláme. To je jenom upřesnění. Vysvětluji jenom tím, jak byla distribuována ta první část vakcín, více asi k tomu teď říct neumím nebo není potřeba. Potom jsem také slyšel, že, já si to možná vezmu tady, abych to řekl přesně, že jsme zastavili očkování nebo že z ministerstva vzešel tento pokyn nebo že jsme to dokonce dali do médií. Do médií to nedalo ministerstvo zdravotnictví, do médií to dal někdo jiný. Jakkoli na to zareagovala, možná nevhodně, já jsem tu reakci bezprostředně neviděl, naše paní tisková mluvčí, čímž ji neomlouvám, tak ale i ta její reakce je trochu jiná, než tady byla interpretovaná. Já jenom přečtu to, co bylo závěrem jednání všech hejtmanů, které bylo včera. Byli u toho kolegové hejtmani, byl u toho tedy i pan premiér, byl jsem tam já, byla tam paní magistra Baťhová, a výsledkem jenom bylo, to přečtu: „Vzhledem k aktuální situaci a počtu pacientů, kterým je třeba podat druhou dávku, a kráceným dodávkám očkovací látky Comirnaty rozhodl dnes centrální řídicí tým o následujícím. V Praze a případně i v dalších krajích, které nemají dostatek očkovací látky, ministerstvo zdravotnictví souhlasí s pozastavením očkování první dávkou.“ V případě, že to ty kraje takto požadují. Takže mělo by se tak dít v případech, kdy je nemožné alokovat potřebné množství, respektive kdy víte, že s ohledem na dodávku v tomto a příštím týdnu vystačí zásoby pouze na přeočkování 28. den.

„Přerušení očkování první dávkou a pozastavení rezervací na očkování první dávkou doporučujeme utlumit maximálně na 14 dnů, dále však platí, že vyhodnocení situace v daném kraji náleží primárně krajskému koordinátorovi.“

Takže to je ta informace, která tam šla, a proto já jsem, když jsem byl vyzván, jak jsem čekal na toto jednání, když jsem byl vyzván Českou televizí, jestli ministerstvo zdravotnictví zastavilo nebo zakázalo další očkování, tak si myslím, že jsem popravdě řekl, že jsem nic takového neudělal. To jenom zase uvádím na pravou míru.

Pokud tady byl dotaz o nákupu mimo Evropskou unii vakcín nebo mimo smlouvu s Evropskou unií, já jsem to opravdu, tu možnost, o které mluvil pan senátor, my jsme to spolu diskutovali, já jsem to diskutoval s lidmi, kteří jsou za to zodpovědní, a výsledkem toho, že není žádoucí, a není to v souladu s platnými úmluvami, které Česká republika má, abychom porušovali ustanovení a abychom proti tomuto doporučení nakupovali látku mimo smlouvy s Evropskou unií. Takže to byla ta moje odpověď.

Pokud se týká toho transportu, to se omlouvám, že jsem na to zapomněl odpovědět. Ten finální transport, třeba do toho seniorního domova nebo tak podobně, ten je ošetřen nebo vydává se metodický pokyn, respektive mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, právě proto, aby to bylo jasně řečeno, opravdu lze využít možnosti, která tam bude velice přesně definována, toho transportu i otevřením toho velkého balení, rozdělením a transportem do toho finálního místa. Já nebudu zabíhat do detailů, abych neřekl něco nepřesně, protože toto připravuje oddělení léčivých přípravků ministerstva zdravotnictví, OLZP, a já jenom řeknu, že to, co je explicitně, vyloženě zakázáno, je to, aby se transportovala naředěná dávka. Když dochází k tomu transportu mimo zmrzlý stav, je potřeba dodržet určitá opatření, zejména nesmí docházet k vibracím atp. To tam je všechno rozepsáno.

Když jsem tady také mluvil o těch ostatních zemích, tady asi, já to naprosto respektuji, prosím, to není nic osobního, na toto s panem senátorem Wagenknechtem opravdu máme asi odlišný názor. Já si myslím, že se nechovám ani vrchnostensky, ani neporušuji zákon, natož ústavu atd. Ale kdybych se měl vyjádřit jenom k těm aktuálním datům, tak vy jste myslím, možná jsem přeslechl, ale řekl jste, že jste dostal tuto informaci od vlády před měsícem. Před měsícem ta situace samozřejmě byla jiná. Já jsem si nechal tu situaci zjišťovat dnes a mluvil jsem o všech okolních zemích. Okolní země, koneckonců jedná se Rakousko, Slovensko, Polsko a Německo, které jsme sledovali, ty opravdu mají ta opatření nastavená stejně. Jak je to v těch zemích, které jsou nám vzdálené, geograficky i jinak, to je zase otázka, nakolik je to podstatné. Já si třeba myslím, že to tak podstatné není. Model, který máme, je založený na incidenci. Ten jsem vám ukazoval. Ve chvíli, kdy byla kolegyně chtěla, abych vám dal jeho kopii, tak jsem vám ji dal, ale to neznamená, že by popíral tento model moje slova o tom, že během týdne dojde podle údajů, které má ÚZIS, k poklesu zhruba o 1200.

Já jsem vám dal obrázek, který hovoří o modelu založeném na incidenci, ale to neznamená, že by popíral to, co jsem řekl předtím, že dochází k poklesu, když jde všechno dobře, zhruba o 1300 za týden. Tak zase, prosím, buďme korektní oboustranně. Rozumím, že můžeme mít rozdílné názory, ale já opravdu nelžu a neříkám něco, co není pravda.

Pokud se týká Google Reportu Mobility, v současné době je to informace, která je používaná jako jakási dokreslující informace. Já jsem ji zde v dobré víře poskytl, protože je veřejně dostupná tak, aby bylo možno doložit, že aspoň ta data, která jsou k dispozici, svědčí pro pokles mobility. Myslím si, že zase zcela správně jsem ji jenom použil k tomu, abych srovnal, jak to bylo v březnu a jak je to teď. Jestli má tento model nějaké chyby, nebo jestli se jedná o model, který je konstruován z toho nebo z onoho důvodu, tak ty chyby bude mít stejné v březnu, jako v září, jako teď. Takže já jsem použil, a to se, prosím, jenom odvolávám na to, co jsem řekl, že srovnávám srovnatelné. Srovnávám tento údaj z jara a srovnávám tento údaj nyní. Všechno, co jsem řekl, bylo, že tehdy bylo dosaženo 80 %, teď je dosaženo 56 %.

Chtěl jsem tím jenom dokladovat, že opatření, tak jak jsou, jsou účinná nějakým způsobem, který je téměř srovnatelný s tím velkým lockdownem „na jaře“. Nic víc, nic méně. Tento reporting není nějakým způsobem zakomponován do nějakého rozhodování ve smyslu, že by rozhodoval o lékařských, prognostických nebo jiných informacích. To já jsem opravdu neřekl, opravdu se na to takhle podívejme. Znovu říkám, můžeme mít rozdílné dotazy, já si každého jednoho z vás nesmírně vážím. Jsem rád, že můžeme tuto diskuzi vést, jenom budu rád, když ji budeme moci vést i do budoucna.

Děkuji.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama