doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

27.12.2014 17:20:39 - Míša Kulička

Ostravsko

ANO je poměrně nová strana, vy jste nová tvář. Máte nějaký nový recept, jak nejen na Ostravsku zatočit z nepřizpůsobivými a těm způsobilým zajistit více práce?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.01.2015 10:42:54 - doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.
Váš dotaz je zaměřený na sice aktuální problematiku, ale pokud bych takové „jednoduché“ řešení znal já, nebo kdokoliv z hnutí ANO, již dávno by byl tento problém vyřešený.

Slovo nepřizpůsobiví“ má temný ideologický souzvuk s nacistickou terminologií a indikuje danou a neřešitelnou méněcennost takových lidí a jejich předurčení k nějaké nezbytné formě konečného řešení.

Proto je potřeba rozlišit zda jde o občany, kteří nepracují a „nechtějí“ pracovat a pouze pobírají sociální dávky, nebo jde o občany, kteří jsou tzv. „sociálně vyloučení“.  Problematika praktické realizace práva na přiměřené bydlení a současně řešení sociálního začleňování je z velké části v rukou obcí a ne Senátu. Jde o základní kroky, které by měla podniknout každá samospráva, která chce řešit problém se sociálně vyloučenými lokalitami.

Já osobně si myslím, že základem je řešení problematiky bydlení. Plně podporuji novelu č. 252/2014 Sb., kterou se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi. Konkrétně se týká vyplácení doplatku na bydlení. Věřím, že tento krok povede k výraznému snížení zneužívání státních příspěvků. Vyplácení doplatku na bydlení v ubytovnách omezí zákon. Od 1. ledna 2015 doplatek bude stát poskytovat provozovatelům ubytoven na prostory, nikoli na počet lidí žijících v jednom bytě. Výše nájemného nemá převýšit částky v místě obvyklé. Je to také jeden z bodů programu hnutí ANO, ve kterém je cílem zamezit vytváření sociálně vyloučených lokalit a skoncovat s byznysem, který vytváří sociálně vyloučené lokality a zhoršuje bezpečnostní situaci v regionech.

Druhou oblastí je zaměstnanost. Pozitivní krok pro lidi, kteří chtějí pracovat, také učinila Vláda ČR, tím, že přijala nařízení vlády č. 204/2014 Sb., kterým došlo ke změně výše zákoníku práce (zákon č. 262/2006 Sb., ve znění pozdějších předpisů) o minimální mzdě. S účinností od 1. ledna 2015 se zvyšuje základní sazba minimální mzdy o 700 korun na 9200 Kč.

Myslím si, že obce často nedostatečně využívají všechny prostředky, které jim umožňuje zákon. K řešení vysoké nezaměstnanosti sociálně vyloučených osob může výrazně přispět obec tím, že se zapojí do aktivní politiky zaměstnanosti, což jí umožňuje zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti.  Finančně podporovat projekty a aktivity zaměřené na integraci na trh práce, které realizují jiné subjekty.

 Žijeme a pracujeme v České republice. Chceme, aby zde žily i naše děti. Chceme pro ně lepší budoucnost a proto odstranění chudoby a sociálního vyloučení se musí stát pro nás politickou prioritou. V praxi to lze realizovat pouze drobnou každodenní prací a to především v komunální oblasti. Podmínkou je důkladná znalost dané lokality i všech zákonných možností.

Děkuji vám za váš dotaz.


doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.

senátor za volební obvod č. 72. Ostrava – město

Senátní kancelář

Valdštejnské nám. 17/701, Praha 1

Mob.: + 420 257 072 736

Email: kolibap@senat.cz

Obvodní kancelář

Slavíkova 6068/18

708 00 Ostrava – Poruba

Mob.: +420 603 500 636