doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.03.2020 12:14:14 - Majrika

Jak jako lékař nyní pomáháte?

Podle toho, co slyšíme, by měli chodit na testy jen ti, co mají příznaky. Ale poznám, zda mám chřipku nebo koronavirus? A kde jinde v cizině si za testování musí platit sami lidé? A nemyslíte, že by si zasloužili minimálně poděkování ti, co místo státu rozdávají roušky? Jak je možné, že stát opět selhal? Pak mě zajímá, zda by nepomohlo, kdyby i politici - lékaři začali ordinovat, protože je evidentní, že jako politici jste lidem v krizi nedokázali pomoci, navíc lékaři jsou teď potřeba mnohem víc. Budete léčit? Přijímáte nyní pacienty? Pomáháte v nemocnicích?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

23.03.2020 12:30:44 - doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.

Dobrý den,
děkuji za váš dotaz. Bohužel jsem po návratu ze zahraniční cesty do USA ve 14 denní karanténě, takže moje možnosti pomoci jsou velmi omezené.
Osobně si myslím, že veřejnost je jasně informovaná o postupu, co dělat, když má pacient příznaky chřipky - každý nemocný by měl telefonicky kontaktovat svého praktického lékaře a po rozhodnutí epidemiologa mu budou doma udělané odběry na koronavirus a podle výsledku rozhodne lékař o dalším postupu. Situace se zásobováním ochranými pomůckami je neuspokojivá, ale především zdravotničtí pracovníci, policie a hasiči by měli být přednostně vybaveni těmito pomůckami. Osobně pracuji jak ambulantní gynekolog v nestátním zdravotnickém zařízení a po skončení mé karantény budu opět pracovat v ambulanci, ne jako politik, ale jako lékař jsem nepřestal pracovat i přes to, že jsem v důchodovém věku. Politici - lékaři nemůžou "začít ordinovat" pokud přestanou vykonávat praxi. Nové pacientky jsme přijímali a přijímáme, v současné době ale doporučujemu navštěvovat ambulanci jenom ze závážných důvodů, jak plně poskytujeme konzultace elektronicky, telefonicky - zasíláme elektronické recepty, případně jsme schopni vystavit, nebo ukončit elektronickou neschopenku.
Pokud budete mít jakékoliv dotazy, neváhejte mně kontaktovat.
doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.