doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.12.2016 14:12:00 - Koníčková

paliativní péče

Docela mě zasáhla reportáž ve 168 z neděle 4. Prosince, která upozorňuje na nepoměr mezi pacienty a počtem center, které by potřebným pomohli. Jsou u nás na jen 4. Zajímalo by mě, zda se tím vůbec někdo ze zákonodárců zabývá? Podle mě je to víc důležité než třeba protikuřácký zákon, kterému jste věnovali už tolik času. Děkuji za eventuální odpověď. Koníčková

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

06.01.2017 10:40:05 - doc. MUDr. Peter Koliba, CSc.
 Reportáž ze dne 4.12.v publicistickém pořadu 168 se vztahovala k počtu paliativních center v ČR pouze pro děti.

Ty jsou zatím 4 (Praha, Brno, Olomouc, Ostrava). Doposud bohužel nikdo nevede přesnou evidenci počtu dětí v terminálním stadiu onemocnění.

Paliativní péče je komplexní, aktivní a na kvalitu života orientovaná péče poskytovaná pacientovi, který trpí nevyléčitelnou chorobou v pokročilém nebo terminálním stadiu. Cílem paliativní péče je zmírnit bolest a další tělesná a duševní strádání, zachovat pacientovu důstojnost a poskytnout podporu jeho blízkým.

V ČR je specializovaná paliativní péče je aktivní interdisciplinární péče poskytovaná pacientům a jejich rodinám týmem odborníků, kteří jsou v otázkách paliativní péče speciálně vzděláni a disponují potřebnými zkušenostmi. Mezi základní formy specializované paliativní péče mimo centra patří také :

  • zařízení domácí paliativní péče, tj. domácí (případně „mobilní“)hospic
  • hospic jako samostatně stojící lůžkové zařízení poskytující specializovanou paliativní péči
  • oddělení paliativní péče v rámci jiných lůžkových zdravotnických zařízení (tj. především v rámci nemocnic a léčeben)
  • konziliární tým paliativní péče v rámci zdravotnického zařízení (nemocnice nebo léčebny)
  • specializovaná ambulance paliativní péče
  • denní stacionář paliativní péče („denní hospicový stacionář“)
  • zvláštní zařízení specializované paliativní péče (např. specializované poradny a tísňové linky, zařízení určená pro určité diagnostické skupiny atd.)

V současné době je tato péče plně dostačující. Prioritou bude získání přesných počtů dětských pacientů, kteří potřebují paliativní péči a následně zajistit jejich dostupnost.