doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.11.2018 18:34:00

Občané chtějí funkční vládu

Občané chtějí funkční vládu

Projev na 23. schůzi Poslanecké sněmovny 23. listopadu 2018 k návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

 Vážený pane předsedající, paní poslankyně a páni poslanci.

V úvodním slově pana předsedy Občanské demokratické strany, ve kterém objasnil důvody, které navrhovatelé vedou k hlasování o vyslovení nedůvěry vládě se hovořilo o tom, co si občané této země zasluhují. Ochranu základních demokratických pravidel, ústavní integrity a nezávislosti vysokých ústavních funkcí.

Všechny tyto požadavky jsou naprosto legitimní. Nicméně jsem přesvědčen, že nic z toho nebylo, není a nebude ohroženo, když navrhovatelé z Občanské demokratické strany, KDU-ČSL, TOP 09, STAN, neuspějí se svým návrhem na vyslovení nedůvěry vládě. Tyto hodnoty nebudou ohroženy ani když neuspějí navrhovatelé z SPD. Co by ale mohlo být nezodpovědným odstraněním funkční a úspěšné vlády ohroženo, je správa věci veřejných. Občané chtějí funkční vládu a chtějí efektivní správu věcí veřejných.

A oni si ji i zasluhují. Nezodpovědné odstranění této vlády vůbec negarantuje zrychlení vyšetřování. Naopak, jsem přesvědčen, že tato vláda je připravena ke konstruktivní spolupráci s opozicí a tak zajistit nezávislost všech orgánů, podílejících se na vyšetřování nejen jedné mediální kauzy, ale všech kauz všech našich občanů. Pravidlo padni komu padni, spravedlnost musí být slepá a musí být prosazována bez ohledu na funkce a peníze. Právo na tento postup má premiér stejně jako poslední občan v této zemi. Jsem přesvědčen, že při stávajícím složení vlády je možné tuto spravedlnost zajistit.

A také předpokládám, že Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky bude prostřednictvím svých nástrojů celou problematiku aktivně dozorovat.

Hovořit o trvalé nestabilitě vlády, jak naznačoval pan předseda Fiala z SPD, není postaveno na žádném konkrétním faktu. Vážený pane předsedo Fialo z SPD prostřednictvím pana předsedajícího, Česká strana sociálně demokratická právě díky svému působení ve vládě může prosazovat svůj volební program, program pro občany této země a sociální demokracie může být v tomto velmi úspěšná. A právě možnost úspěchu vlády může být trnem v oku jejím kritikům.

Vážený pane předsedo Stanjuro prostřednictvím pana předsedajícího, nízké a populistické argumenty o ministerských postech s limuzínou jsou nehodné vaší osoby. Byl jste ministrem a těchto výhod jste rovněž využíval. Limuzíny mají mnozí další ústavní činitelé i další funkcionáři. Rozumím, že vystavovat dehonestaci dnešní ministry je lepší, nicméně podejme návrh a zrušme si limuzíny.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, na závěr mi dovolte, abych vyjádřil svůj postoj k hlasování o vyjádření nedůvěry vládě. Vládě jsem vyslovil důvěru při jejím vzniku. A protože na základě osobních zkušeností s praktickým vládnutím a konstruktivní pracovní atmosférou vládě i nadále důvěřuji, že i přes všechny problémy, které ji budou doprovázet - a myslím si, že druhá vláda, to znamená to volební období, o kterém tady nebyla řeč a bylo to období pana ministerského předsedy (Odmlčel se, nemůže si vzpomenout na jméno.) - no, už si nevzpomenu, omlouvám se, po panu ministerském předsedovi, který čelil pěti hlasováním o nedůvěře, pak další pravicové vlády čelily dokonce šesti hlasováním o nedůvěře, prostě je to požadavek Poslanecké sněmovny, a já jsem přesvědčen, že přes tyto problémy - a tím naznačuji, že se dá očekávat, že ten institut hlasování o vyslovení nedůvěry vládě se tady bude opakovat a v našem politickém systému to není nic nenormálního - tak přes všechny tyto problémy, které tuto vládu mohou pronásledovat, jsem přesvědčen, že má tato vláda schopnost plnit své programové prohlášení, a proto nepovažuji za smysluplné hlasovat o vyslovení nedůvěry vládě.

A možná poznámka na vystoupení pana poslance Jurečky prostřednictvím pana předsedajícího - máme sice své sociálně demokratické možná, které vám vadí, ale je to jasné a srozumitelné ve vztahu k dalšímu pokračování vlády. A my rozhodně jako menší koaliční partner - a je třeba říci, že si sociální demokracie musí zvykat na tento post - nejenže nebudeme okopávat svému partnerovi kotníky, jak to dělali trpaslíci v jiných koaličních vládách, ale nebudeme s koaličním partnerem ani kupčit o nějaké posty a další výhody, s čímž také mají trpaslíci své zkušenosti. Oč budeme usilovat a s čím budeme pracovat, to bude program České strany sociálně demokratické. A možná proto je také dnes Česká strana sociálně demokratická vedle problému ministerského předsedy hlavním tématem dnešní diskuse, protože už od dob Kubiceho zprávy tu je tendence zlikvidovat sociální demokracii, protože je to jediná silná levicová alternativa pravicovým politickým subjektům. A na tomto bohužel i s naší nešikovností se pracuje velmi intenzivně.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama