doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

25.10.2020 22:20:55

Zrušení oslav 28.10. je ohleduplné hlavně vůči vyznamenávaným

Zrušení oslav 28.10. je ohleduplné hlavně vůči vyznamenávaným

Politici napříč spektrem uvítali vstřícné gesto prezidenta Miloše Zemana neudělovat letos vyznamenání v obvyklém termínu. Poděkování mu ale patří hlavně za vyznamenávané.

Politici napříč politickým spektrem uvítali vstřícné gesto prezidenta Miloše Zemana neudělovat letos vyznamenání v obvyklém termínu. Třeba ale říci, že svůj smysl měla i prezidentova snaha oslavu nevypustit a za každou cenu udržet. Nejenom jako demonstraci hrdosti a věrnosti k tradicím, ale třeba i jako poctu lidem, kteří se nevzdávají. Což je přesně to, co dnes potřebujeme. Rozhodnutí o odložení slavnosti na doby lepší bylo přesto správné, ale ze zcela jiného důvodu.

Okrájená oslava, s omezením počtu osob a bez odměny v podobě jídla (které je součástí slavnostních rituálů už od předkřesťanských dob), by totiž mohla být ještě důstojná vůči republice, ale už ne vůči oceněným. Byli by ochuzeni o slavnostní ceremoniál a nemohli by vzít s sebou své nejbližší, aby byli účastni jejich slavného okamžiku. A vyznamenání se přece neudělují kvůli svátku, ale kvůli těm, kteří se svými činy, výkony anebo celoživotními postoji a morálkou stali výjimečnými osobnostmi. Oni tam nestojí špalír proto, aby dodali lesku státnímu výročí. Je tomu přesně naopak - to svátek "věnčí jejich skráně" a přidává jim na cti.

Svátek můžeme konečně světit osaměle a důstojně. Třeba s knihou rozhovorů s T.G.M. od Karla Čapka. Vyznamenání je ale třeba předávat a sdílet v rámci shromáždění a pospolitosti. Je to připomínka, že za svůj samostatný stát vděčíme rovněž výjimečným lidem, kteří žili před sto lety, a ti, kteří dnes přejímají z rukou prezidenta vyznamenání, jsou jejich dědicové a pokračovatelé.

Proto je dobře, že byla slavnost nakonec zrušena a přesunuta na "lepší časy". Tím totiž říkáme, že tento stát má stále lidi, kterých si váží, a nepromrhá příležitost k jejich ocenění. A kteří jsou pokračovateli těch statečných, čestných a dělných lidí, kteří stáli na jeho začátku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama