doc. Mgr. Antonín Staněk, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.06.2020 11:21:40

Zvýšení koncesionářských poplatků ČT? Za těchto 5 podmínek proč ne...

Zvýšení koncesionářských poplatků ČT? Za těchto 5 podmínek proč ne...

Nemám nic proti tomu, aby Česká televize zvýšila koncesionářský poplatek a jsem dokonce ochoten pro to v parlamentu zvednout ruku. Mám však 5 nenáročných a tudíž při dobré vůli pana generálního ředitele Dvořáka snadno splnitelných podmínek:

  1.  Generální ředitel Dvořák vystoupí osobně hned zkraje večerních Událostí a přizná naplno - občané, chceme zvýšení koncesionářského poplatku třeba na 150 Kč, a to přestože tato televize, placená z vašich daní, v nejlepších letech nedokázala nic ušetřit, naopak, za osm let vybrala a utratila přes 2,5 miliardy ze záložního fondu předchozího ředitele Jiřího Janečka.

  2. Dále řekne, že lidé prokázali v neobyčejně obtížné době Covidu-19 velkou soudržnost a solidaritu, a proto jsou už dostatečně dospěli na to, aby věděli, jak vysoké platy má nejvyšší management ČT, přední redaktoři, moderátoři, vedoucí vydání, šéfredaktoři, hlavní dramaturgové a vůbec všichni nejlépe placení zaměstnanci České televize. A ukáže hned na obrazovce tabulku platů a odměn, kolik dostali v roce 2017, 2018 a 2019 pan Moravec, pan Železný, paní Fridrichová a další. Zbytek pak umístí v přehledných tabulkách na webu ČT. Bude uveřejněno minimálně 15 nejvyšších manažerů ČT a 20 nejlépe placených pracovníků "před kamerou", u všech budou zveřejněna celá jména a popis práce.

  3. Dále připomene, že bere měsíčně 242 tisíc korun a loni dostal roční bonus 2,42 milionu Kč a že oproti těm mnoha postiženým pádem ekonomiky - a to včetně umělců, herců, zpěváků, hudebníků a dalších, kteří plní program ČT - mu pandemie příjem nijak nesnížila a tedy i v době ekonomické recese bude brát 5.324.000 Kč, pokud mu samozřejmě Rada ČT odhlasuje stejnou odměnu. Reportéři ČT, aby dokázali, že jsou nestranní, mu k tomu dodají statistiku s hezkými obrázky, kolik by se za to dalo pořídit roušek, kolik respirátorů FFP3 a jak dlouho by na tuto částku vydělávali lidé, kteří jsou v karanténě na 60 % svého základního platu.

  4. Poté ukáže statistiku, kolik procent z celého rozpočtu ČT tvoří náklady na zpravodajství a na publicistiku, s rozpadem na mzdy, cestovní náklady, externí náklady a ostatní. Podrobný rozpad zveřejní ČT ve stejné době na svých webových stránkách, přičemž půjde o přehledné tabulky a pro fajnšmekry doplní o to, co umí ČT bez problémů při zpravodajství o koronaviru, volbách nebo válkách - tedy o interaktivní grafy, v nichž si každý může zjistit, kolik peněz stojí celkově jednotlivý pořad ve zpravodajství a publicistice ČT, na kolik v něm přijdou lidé "na obrazovce", kolik mimo ní, kolik autorská práva a externí náklady a odměny, včetně odměn hostům publicistických pořadů. Jako třešničku bude možné zjistit, jaký počet lidí tvoří reportérský tým, který byl během natáčení někam vyslán. Připravit to bude nějakou dobu trvat, ale do té doby jistě pan Dvořák se svou prosbou na zvýšení koncesionářského poplatku posečká.

  5. A na konec připraví krátký dokument, v němž uvede, jaké škrty učiní ČT do jednoho roku od této chvíle, v čem přesně budou realizovány, koho a čeho se dotknou a k jakému snížení nákladů ČT dospěje za rok, za dva a za tři. Vzhledem k velké recesi a potřebě šetřit na všech stranách by cílem mělo být dostat se do 3 let na snížení koncesionářského poplatku na 130, 110 a nakonec na 100 Kč na osobu a měsíc. Tím ukáže, že veřejnoprávní instituce si je vědoma své společenské odpovědnosti a nejsou to žádné "nedotknutelné elity", jak se o nich říká. Pokud neoznámí na konci kteréhokoli roku uvedené snížení pro rok příští, zavazuje se, že do konce ledna následujícího roku rezignuje.

Pokud toto vše pan generální ředitel ČT poctivě udělá, prokáže že to "myslí fakt upřímně", a pak  bude mít v parlamentu při projednávání žádosti o zvýšení koncesionářského poplatku – a o tom jsem přesvědčen - nejenom můj hlas k dobru.


Antonín Staněk

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama