doc. PhDr. Mgr. Lubomír Pána, Ph.D., dr. h. c.

  • SPD
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.02.2021 18:55:05

Letošní první rozhovor

Letošní první rozhovor

O skutečných cílech a (ne)soupeření nově vznikajících předvolebních bloků...

 1) Měli by chtít společně svrhnout Babiše, místo toho se mezi s sebou perou. TOP 09 obvinila koalici Pirátů a STAN, že zpochybňuje české závazky vůči NATO. To vše kvůli hlasování Pirátů v Evropském parlamentu. Co si o tom myslíte?
TOP 09 je stranou na hraně volitelnosti, spíše nevolitelnosti. Její protinárodní postoje aprobruselský vlezdozadelismus jí samotné šance dostat se do Poslanecké sněmovny nedává, atak hledá spásu se stranou, která je na tom podobně a spoléhá na moravské voliče KDU-ČSLa dále pak na ODS vedenou necharismatickým profesorem, který však není tou vůdčípersonou tohoto slepence. Z toho plyne, že názor TOP 09  prakticky nikoho nezajímá, protožena rozdíl od ANO a Pirátů, právě oni tahají za kratší konec symbolického volebního provazu.Ze strany TOP09 je to jakýsi pokus o vyhranění se vůči Pirátům, aby tak předváděli divadlopro voliče. Koalice Pirátů a STAN se k této hře na soupeření s koalicí ODS, TOP09, KDU-ČSL ráda přidá. Je pro ni totiž ještě výhodnější.
2) Naznačuje tato rozmíška, že říjnové volby budou ve znamení boje TOP 09+ODS+KDU-ČSL proti Pirátům a STAN? Andrej Babiš si může oddechnout?
Domnívám se, že slepenec pod korouhví ODS je svými postoji a názory předem mimo hru anaopak tím dávají větší šance Pirátům a ANO. A pokud by se tento slepec nedostal doSněmovny, výrazně by se pročistila politická scéna. Pád dvou trpasličích stran této koalice anejisté šance ČSSD by tak do Sněmovny vynesly tři naprosto nesourodé subjekty a vytvořilyzajímavou, nicméně pravděpodobně patovou situaci. I když koalici ANO s SPD si dokážipředstavit.Zároveň se může ukázat, že tyto dva umělé slepence (Piráti, STAN vs. TOP09, KDU-ČSL,ODS) spolu bojují jen na oko, aby zakryly svůj společný cíl – porazit Andreje Babiše aovládnout naši zemi. Vždyť ještě v předminulých volbách kandidoval STAN na kandidátceTOP09 a v minulých se zase paktoval s KDU-ČSL.
3) Jak tyto spory mohou vnímat voliči? Neznechutí je soupeření "demokratů"?
Peference tzv. demokratů jasně ukazují, že jimi voliči již znechuceni jsou. Proto do vládydvakrát vynesly ANO a je velmi pravděpodobné, že v letošních volbách opět ANO vyhraje.Nelze opomenout i vnitřní názorové rozdíly v ODS představaované europoslancemZahradilem a předsedou Fialou. Svoji roli v tzv. demokratické koalici sehraje otázka řijetíeura. Zatímco TOP 09 jeho přijetí jednoznačně podporuje, v ODS panují rozdílné názory. Ajak víme, většina našich občanů si euro nepřeje.


4) Co říkáte na to, že Piráti hlasovali v Evropském parlamentu společně s komunisty a SPD pro vypuštění výzvy k plnění závazku NATO vynakládat 2 % HDP na obranu?
Piráti, na rozdíl od demobloku, chápou stejně jako komunisté a SPD, že vyhazování peněz zahračky pro vojáky,  aby  jimi na zhraničních misích hájii cizí zájmy, neni ku prospěchuobčanů naší země. Pro strany demobloku to samozřejmě znamená munici, kterou proti těmtostranám použijí v předvolebním klání.Na druhou stranu je třeba dodat, že Piráti tímto na první pohled umírněným a rozumnýmpostojem budou útočit na méně prozápadně radikální část voličů. Budou tak přijatelní pro širšískupinu občanů a to je jejich cílem. I když je potřeba zdůraznit, že Piráti své sliby a návrhynedodržují, o čemž se dnes a denně můžeme přesvědčovat například v Praze. Nebo jsoudokonce schopni realizovat opak toho, co slibují.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama