ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2011 8:45:55

Rozloučení s válečným veteránem Václavem Šormou

Rozloučení s válečným veteránem Václavem Šormou

Hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek se spolu s představiteli Armády ČR a Čs. Obce legionářské v pátek 4. 2. 2011 zúčastnil posledního rozloučení s válečným veteránem Václavem Šormou.

Jeden z účastníků bitvy u Sokolova zemřel 27. ledna letošního roku ve věku 93 let. Poslední rozloučení se uskutečnilo v kostele sv. Vavřince ve Vojkovicích na Brněnsku a pak na místním hřbitově, kde byl Šorma za vojenských poct pochován.
Volyňský Čech Václav Šorma se narodil v srpnu 1917 v obci Malovaná u Dubna. Bojová cesta příslušníka československých jednotek v Sovětském svazu začala už v roce 1941 v Rudé armádě. Teprve po výzvě čs. občanům v SSSR k nástupu do čs. vojenské jednotky byl zařazen 16.dubna 1942 v Buzuluku do I. československého polního praporu v Sovětském svazu, kde prodělal výcvik v minometné rotě. V bitvě u Sokolova byl přidělen k 1. pěší rotě pod velením nadporučíka Otakara Jaroše jako velitel minometného družstva. Prošel pak všemi bitvami čs. Vojenských jednotek v SSSR – od Kyjeva až na Slovensko – jako důstojník 1. dělostřeleckého pluku. Po válce žil nejprve na Žatecku, později se spolu s dalšími krajany z Volyně přestěhoval do Vojkovic, kde žil až do své smrti.
Major ve výslužbě Václav Šorma obdržel v loňském roce od hejtmana Michala Haška pamětní list k 160. výročí narození Tomáše G. Masaryka.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama