ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.01.2011 16:23:32

Společně odpečetěná Slovanská epopej

Společně odpečetěná Slovanská epopej

Muchova Slovanská epopej zůstane v Moravském Krumlově nejen v letošním roce, ale zřejmě i později, do té doby, než bude mít hlavní město Praha pro ni připraveno definitivní umístění.

V Moravském Krumlově je letos podle všeho uvidí další tisíce návštěvníků zdejšího zámku. V pátek 28. 1. 2011 expozici za přítomnosti ministra kultury Jiřího Bessera, hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška, starosty Moravského Krumlova Tomáše Třetiny a generálního ředitele společnosti Incheba Alexandra Rozina odpečetil tajemník Městského úřadu v Moravském Krumlově Pavel Vavřina.
Na tom, že Muchovo monumentální dílo ještě zůstane na Moravě, se v lednu dohodl hejtman Michal Hašek s novým pražským primátorem Bohuslavem Svobodou. Oba politici se tehdy dohodli, že vytvoří společnou pracovní skupinu odborníků, která připraví společný návrh budoucnosti Slovanské epopeje jak pro nejbližší dobu, tak ve střednědobém horizontu. „Skupina mimo jiné navrhne možnosti zlepšení podmínek, ve kterých je Epopej vystavována. Chci prosadit možnost budoucí účasti krajského rozpočtu na tomto záměru,“ řekl hejtman Michal Hašek. Zájem ministerstva kultury podpořit řešení, které by umožnilo dlouhodobé vystavení Muchova díla v Moravském Krumlově, vyjádřil i Jiří Besser, jenž hovořil o možnosti využití fondů Evropské unie, tzv. Norských fondů a případně i grantů ministerstva kultury. „ Budeme spolupracovat na tom, aby se zámek v Moravském Krumlově stal důstojnějším místem pro umístění Slovanské epopeje,“ řekl moravskokrumlovský starosta Tomáš Třetina.
Ministr kultury i jihomoravský hejtman dnes potvrdili společný zájem na pokračování veřejné prezentace díla, které bylo poprvé vystaveno v roce 1928 v pražském Veletržním paláci, kdy ji Mucha spolu s mecenášem Charlesem Cranem předal Praze a „veškerému československému obyvatelstvu.“ Pět Muchových pláten, srolovaných loni pracovníky Galerie hlavního města Prahy narychlo na transportní válce před plánovaným odvozem celého cyklu dvaceti obrazů do Prahy, musí být nyní opět napjato na rámy.
Ministr Besser, hejtman Hašek i předseda představenstva Incheby Alexandr Rozin dnes v Moravském Krumlově spolu se starostou Třetinou hovořili o možnosti oprav chátrajícího zámku v srdci města.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama