ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2011 9:54:15

Sté výročí narození letce RAF Františka Peřiny

Sté výročí narození letce RAF Františka Peřiny

Kulatých sto let od narození letce RAF genpor. Františka Peřiny si v sobotu 9. 4. 2011 připomenuli v jeho rodišti Morkůvkách na Břeclavsku.

Vzpomínkové akce na legendárního pilota, který zemřel v květnu roku 2006, se zúčastnil také jihomoravský hejtman Michal Hašek. Ten při slavnosti ocenil statečnost generála Peřiny, jedné z nejvýraznějších jihomoravských osobností zahraničního odboje. Přítomným a rodině legendárního pilota RAF přezdívaného Generál Nebe hejtman též tlumočil osobní pozdrav prezidenta republiky Václava Klause.

Generálporučík František Peřina, který se narodil 8. dubna 1911, byl za druhé světové války jedním z nejúspěšnějších československých pilotů. Věhlas získal v bitvách o Francii i o Británii, během nichž sestřelil nejméně 12 německých letadel. Po skončení války se letec vrátil zpět do vlasti, ale po únoru 1948 uprchnul do zahraničí. Žil v Kanadě, v USA, natrvalo se do ČR vrátil až v roce 1993

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama