ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,51. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.07.2016 15:21:37

Růžový palouček – místo opředené pověstmi, které stojí za návštěvu

Růžový palouček – místo opředené pověstmi, které stojí za návštěvu

Slavnost na Růžovém paloučku nedaleko Újezdce na Litomyšlsku přilákala stejně jako v minulých letech stovky návštěvníků ze širokého okolí.

Na připomínkové akci, jejíž tradice byla obnovena po roce 1990 vystoupili astrofyzik Jiří Grygar, teolog Petr Pokorný, ale také herec a recitátor Alfréd Strejček. Za Pardubický kraj se připomínky českých bratří, kteří se na tomto místě měli loučit s vlastí, zúčastnil hejtman Martin Netolický.
"Převzít záštitu nad takovouto významnou ekumenickou akcí považuji za svoji povinnost, jelikož se jedná o místo, které svým významem přesahuje hranice našeho kraje, za což můžeme být vděční Aloisi Jiráskovi, který ve svých Starých pověstech českých na toto místo umístil pověst o rozloučení českých bratří s rodnou krajinou po porážce českého stavovského povstání," uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že Alois Jirásek se v roce 1921 osobně zúčastnil také odhalení památníku. "Za dnešní podobu pietního území je nutné poděkovat především obci Újezdec a Spolku přátel Růžového paloučku. My jsme jako Pardubický kraj v letošním roce pomohli s úpravou komunikace a výsadbou stromů před památníkem, který je pro své osobité kouzlo dobrým tipem pro letní výlet," dodal hejtman Martin Netolický.
Pověstí se však k tomuto místu nedaleko Újezdce či Morašic vztahuje hned několik. Mělo se zde například sejít sedm králů, kteří na rozkvetlém paloučku měli sjednat věčný mír. Loučící se čeští bratři zde měli také zakopat zlatý kalich a z jejich slz zde také měly vykvést bílé růže, které nelze podle jedné z dalších pověstí přesadit na jiné místo. Toho, kdo se o to pokusí, pak stihne katastrofa. Za napoleonských válek si zde chtěl ruský voják vyrýt jednu z růží, avšak zakopl, upadl a vlastní zbraní se smrtelně zranil. 
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama