ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.07.2015 14:37:04

Středočeský kraj dostal nabídku navázat partnerství s Hrodenskou oblastí

 Středočeský kraj dostal nabídku navázat partnerství s Hrodenskou oblastí

Středočeský kraj by mohl navázat spolupráci s Hrodenskou oblastí v Bělorusku. O možném partnerství jednal v úterý 7. července hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD) s velvyslancem Běloruské republiky v ČR Vasilijem Markovichem.

 Jednání se za českou stranu zúčastnili také poslanec Parlamentu ČR Stanislav Grospič (KSČM), náměstek středočeského hejtmana pro oblast regionálního rozvoje Karel Horčička (ČSSD), radní Středočeského kraje pro oblast zdravotnictví Jiřina Fialová (KSČM) a další hosté.

„Nabízíme vám partnerství s tímto velmi významným běloruským regionem. Mohli bychom spolupracovat zejména v kultuře, ve vzájemných výměnných pobytech studentů a v dalších oblastech,“ vyzval Středočechy běloruský velvyslanec.

„Přátelství a vzájemné spolupráci se nebráníme. Máme zájem prohlubovat kontakty se zahraničními regiony jak na západ od nás, tak i na východě. Pověřil jsem náměstka Karla Horčičku, aby společně s běloruskými kolegy vytvořili komisi, jejíž členové dojednají konkrétní formy spolupráce,“ řekl hejtman Petera. Na společném jednání hejtman ocenil pozitivní zprostředkovatelskou roli Běloruska při řešení konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou.

„Předložíme v nejbližší době materiál krajské radě, která vznik komise projedná a případně schválí,“ komentoval další kroky při navázání partnerství s Hrodenskou oblastí náměstek Horčička.

Hrodenská oblast (bělorusky Гро́дзенская во́бласць, rusky Гро́дненская область) je jedna ze šesti oblastí Běloruské republiky. Rozkládá se v jihozápadní části země. Hlavním městem je Hrodna, známé též pod ruským a polským názvem Grodno. Oblast sousedí s Litvou, Polskem, Brestskou oblastí a Minskou oblastí na východě. Největší řekou je Němen, protékající napříč oblastí od východu k západu. Hrodenská oblast zaujímá 25 000 km², v roce 2004 zde žilo 1 146 000 obyvatel. Dělí se na 17 rajonů, čítá 12 měst a 194 obcí. Oblast má i po repatriaci Poláků po druhé světové válce silnou polskou národnostní menšinu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama