ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

08.12.2015 14:33:04

Na území bývalého vojenského újezdu Milovice sezabydluje i stádo zubrů

Na území bývalého vojenského újezdu Milovice sezabydluje i stádo zubrů

Na území bývalého vojenského výcvikového prostoru Milovice-Mladá ve Středočeském kraji přicestovalo z Polska sedm zubrů.

Prvního vzácného kopytníka v neděli 6. prosince 2015 na pastvinu osobně vypustil hejtman Středočeského kraje Miloš Petera (ČSSD). Návrat zubrů do České republiky je nejstarším projektem neziskové společnosti Česká krajina, pod jejímž vedením reintrodukce velkých kopytníků na území Milovic probíhá. Před zubry se na louky pastviny a stepi bývalého vojenského újezdu již nastěhovala stáda divokých koní z Anglie a praturů z Nizozemska.

„Středočeský kraj podporuje aktivity společnosti Česká krajina, která se snaží o návrat některých druhů zvířat do naší přírody, jež lidé už v dávných dobách vyhubili. Po divokých koních a praturech tak nyní obohacují českou faunu i zubři. Očekávám, že nový druh zvířat v Milovicích bude pro zdejší obyvatele a návštěvníky stejnou atrakcí jako předchozí vypuštěná zvířata a bude mít pozitivní vliv na proměnu stepní krajiny Milovicka, aby se tu podařilo rozšířit vzácné druhy rostlin a motýlů. Určitě se přijedu znovu podívat, jak se bude zvířatům v Milovicích dařit.“ 

Sedm samic zubrů pochází ze tří polských rezervací. Polští zoologové sestavili chovnou skupinu tak, aby šlo o nepříbuzné kusy. Nejstaršímu zvířeti je sedm let, nejmladšímu dva roky. Původně měl přijet také samec, ten však neprošel přísnými veterinárními testy. Z Polska tak přijede za stádem jiný zubří býk s několikadenním zpožděním.

Zubři patří v České republice k původním živočišným druhům. Člověkem byli vyhubeni až ve středověku. Právě na území středních Čech se přitom našly jedny z posledních archeologických nálezů dokládajících přítomnost zubrů na našem území, pocházejí z Libice nad Cidlinou na Nymbursku a jsou z 10. století.

Zubři za několik týdnů najdou nový domov v lokalitě Traviny na prostoru zhruba 120 hektarů. Tento prostor, který zahrnuje jak vzácné stepní porosty, tak plochy porostlé dřevinami, nabídne zubrům vhodné prostředí a dostatek potravy tak, aby mohly žít celoročně bez přikrmování.

„Přestože jsme se zubrům začali věnovat výrazně dříve než divokým koním a praturům, do České republiky přijíždějí v rámci milovické přírodní rezervace jako poslední ze tří klíčových druhů velkých kopytníků. Jejich dovoz byl legislativně i organizačně nejsložitější,“ uvedl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.

Hejtman Miloš Petera popřál zubrům, aby se jim u nás dařilo. „Gratuluji členům společnosti Česká krajina ke zdárné realizaci náročného projektu. Přeji si, aby se návrat zubra do naší přírody vydařil. I do budoucna jsme připraveni podpořit užitečné projekty, které pomohou české přírodě,“ doplnil.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama