ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.08.2015 11:17:58

Středočeský kraj pokračuje v rozvoji kulturní spolupráce s čínskou provincií Seč

Středočeský kraj pokračuje v rozvoji kulturní spolupráce s čínskou provincií Seč

Delegace z čínské provincie Sečuán navštívila v úterý 18. srpna 2015 Středočeský kraj.

Pro hosty byl připraven bohatý program v Kutné Hoře, kterého se zúčastnila náměstkyně hejtmana pro oblast investic a veřejných zakázek Zuzana Moravčíková (ČSSD) a radní pro oblast kultury a památkové péče Zdeněk Štefek (KSČM). „Vítám naše hosty v Kutné Hoře, která letos slaví 20 let od zapsání do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO,“ představila hostitelské město náměstkyně hejtmana Moravčíková.

„Probíhající spolupráce s Galerií Středočeského kraje je jen začátkem. Máme v kraji celkem 19 příspěvkových organizací v kultuře, z nichž dnes uvidíte ještě České muzeum stříbra,“ otevřel další možnosti radní Štefek a poukázal tak na společnou přípravu výstavy o Středočeském kraji v Sečuánu, která se uskuteční letos v září.

I to byl ostatně jeden z důvodů návštěvy právě Kutné Hory, neboť zde sídlí Galerie Středočeského kraje (GASK) jež výstavu v Číně připravuje. O chystané expozici a dalších tématech spolupráce také hovořila ředitelka GASKu Jana Šorfová.

Za čínskou stranu se akce zúčastnil pan Zheng Xiaoxing, generální ředitel kulturního odboru provincie Sečuán, Xie Zhicheng, zástupce ředitele Sečuánského muzea, Lin Qiao, náměstek ředitele kulturního centra provincie Sečuán a paní Cai Lingyun, zástupce vedoucího divize pro zahraniční spolupráci z kulturního odboru provincie Sečuán.

V čínské provincii Sečuán v současné době žije 90 milionů obyvatel. Oblast má 240 muzeí, největší z nich je právě Sečuánské muzeum, které uzavřelo s GASKem smlouvu o spolupráci.

Hosté z Číny navštívili stálou expozici GASKu a další výstavy, prohlédli si letmo zahrady i štábní domek, mohli obdivovat Chrám Svaté Barbory i kostnici v Sedlci. Zaujala je i expozice Českého muzea stříbra na Hrádku, kterou jim představila ředitelka muzea Světlana Hrabánková.

Zástupci kulturních institucí z čínské a české strany celodenním programem udělali další krok k rozvoji vzájemné spolupráce. K prohloubení vztahů jistě přispěje také chystané otevření konzulátu ČR v Čcheng-tu a zřízení přímého leteckého spojení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama