ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2014 10:29:57

V Kutné Hoře začal festival „Kutná Hora, domov můj“

V Kutné Hoře začal festival „Kutná Hora, domov můj“

V konferenčních prostorách hotelu „U Kata“ začal v neděli 26. října 2014 za účasti radního pro kulturu a památkovou péči Zdeňka Štefka festival „Kutná Hora – domov můj, Kutná Hora 19. století“.

Festival je pořádán ve spolupráci s Českým muzeem stříbra a dalšími institucemi za podpory Středočeského kraje a dalších subjektů.

„Kutnohoráci, Středočeši a celý náš národ, mohou být právem na Kutnou Horu hrdí. Nejen na období od 13. do 17. století, ale také na Kutnou Horu století devatenáctého. Vždyť město neodmyslitelně přispělo k našemu národnímu obrození. Patří k němu jména takových osobností, jako jsou  Karel Havlíček Borovský, Josef Kajetán Tyl, Jan Erazim Vocel, Josef Jaroslav Štětka, František Stáně, Bedřich Pacák i Emanuel Viktor Voska. A nemůžeme opomenout ani aktivní spolkový život – zdejší ostrostřelce, Sokol Vocel, ochotnický spolek a další,“ zdůraznil ve svém proslovu při zahájení festivalu radní Štefek.

Atmosféru naladila vystoupení pěveckého souboru z Kutné Hory Freetet, který zapíval obě sloky písně „Kde domov můj“ a vystoupení významného lékaře a chirurga Josefa Kouteckého. Návštěvníci se stali též účastníky křtu knížky „Paměti z Fastrova mlýna“, jejichž autorkou je Marie Vondrová – Fastrová.

.„Středočeský kraj věnuje Kutné Hoře značnou pozornost. Témata „Doba národního obrození“ a „Kutná Hora 19. století“ se stala v roce 2013 hlavními tématy krajské příspěvkové organizace Českého muzea stříbra.V Kamenném domě muzeum nabídlo expozici „Spolkový život a osobnosti Kutné Hory v 19. století“, na Hrádku pak „Kutná Hora v obrazech“, v rodném domě J. K. Tyla výstavu „Móda 19. století“ a nechyběla ani výstava „Pivovary na Kutnohorsku“, připomněl Z. Štefek.

V pondělí 27. října bude v rámci festivalu v Kutné Hoře odhalena pamětní deska malířky a ilustrátorky Marie Fischerové Kvěchové na rodném domě v České ulici a odpoledne bude následovat vycházka po kutnohorských mlýnech s odborným výkladem. Večerní program je věnován J.K. Tylovi v podobě zábavného i naučného pořadu básníka, textaře, divadelníka a hudebníka Přemysla Ruta.

28. říjen bude zahájen komentovanou prohlídkou výstavy „Ševcovské řemeslo“ a vernisáží výstavy „Kutnohorští fotografové 19. století - Kutná Hora 19. století na pohlednicích“. Následovat bude pořad „Obrazy z dějin Sokola kutnohorského“ a pořad věnovaný 180. výročí premiéry písně „Kde domov můj“. Večer účastníky překvapí komponovaný pořad „Jak mohl vypadat 28. říjen jednoho roku v 19. století v Kutné Hoře“. Po celý den bude také možné navštívit výstavu o J. Braunovi a F. Stáněm v Tylově památníku i navštívit objekty ČMS, a to v rámci Dne Středočeského kraje za symbolické vstupné.

Středeční program bude věnován přednáškám na téma „Kutná Hora v XIX. století“ a zakončen bude vystoupením Lucie Zhory s jejími vlastními písněmi na slova kutnohorských básníků 19. století.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama