Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

31.05.2016 20:28:10 - čest

Pane ministře,

obracím se na Vás, ohledně těch Vašich vybízení našich lidí k tomu, aby kupovali České potraviny.Podle Vašeho vyjadřování mi připadá, že o tom nic nevíte. Víte za kolik prodávají Vaši dotovaní zemědělci na jejich trzích svoje potraviny? Vypadá to , že o tom nic nevíte. Bůček, toť nejhorší vepřové maso, vyudí a prodávají ho za 250 - 280 korun kilo. Myslíte, že za to to maso stojí, že má takovou kvalitu, která odpovídá dané ceně? Vím o čem mluvím, měli by si zemědělci, také uvědomit, že nemohou mít milionové zisky, aby si jejich potraviny mohli koupit normální občané, kteří nemají Váš plat a ještě vaše podnikání, kam si také přihazujete. Musíte myslet, že to kupují lidé s deseti tisíci na rodinu, to je velký rozdíl proti Vašim příjmům, nemyslíte? Jablka do škol, také prodávají Vaši velmi dobře dotovaní zemědělci za 65 korun kilo, myslíte že to je správné? Prosím odpovězte,bez vykrucování, a po pravdě. Kontrola není žádná, ta nefunguje. Jaké budou ministerské odměny? Marie

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.06.2016 10:14:39 - Ing. Marian Jurečka
Zdravím Vás!
Zemědělci si cenu svých produktů (pokud tedy mluvíme o farmářských trzích, farmách, atp.) určují samozřejmě sami. Stejně tak rozhodují sami o kvalitě. Já sám potraviny a produkty od českých zemědělců nakupuji a musím říct, že často je cena (minimálně u ovoce nebo zeleniny) stejná, dokonce i nižší, než v obchodních řetězcích!
Zmínil jsem to již v jednom z předchozím dotazů a zmíním to i zde. Některé obchodní řetězce dávají na identické výrobky různé marže. Například máslo – obchodník nakoupí za stejnou cenu od českého a třeba německého dodavatele, ale na český výrobek dá výrazně vyšší marži. Proto se Vám možná zdají ceny českých produktů vyšší, než ceny potravin z dovozu...
Co se týče programu Ovoce a zelenina do škol. Před tím, než došlo ke schválení programu vládou, nebyly žádné finanční limity na produkty nastaveny. Limity byly zavedeny i z důvodu, aby čerpání a využití finančních prostředků bylo efektivnější a mohl se navýšit počet porcí na žáka, popř. udržet počet porcí na stejné úrovni při neustále se zvyšujícím počtu žáků přihlášených do projektu. Uvedená ceny je maximální výše podpory (nemusí být tedy vyčerpána v celé výši). Důležité také je, že cena v sobě zahrnuje i další související náklady, jako je například doprava do školského zařízení, náklady na balení, popř. úpravu ovoce a zeleniny krájením apod., proto jsou ceny uvedené v nařízení vlády ve většině případů trochu vyšší a nedají se porovnávat s cenami v obchodech.
Hezký den, děkuji za dotaz.