Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.06.2016 18:58:01 - Adri

TV Prima a Váš komentář k ní

Dobrý den, Vaším výrokem o TV Prima jste mě velmi zklamal. Chtěl byste hned odebrat licenci jediné televizi, která informuje jakž tak pravdivě o ilegálních imigrantech. Měl jsem šanci sledovat zprávy v posilovně za sebou na Primě a poté na ČT v den, kdy Turci sestřelili ruské letadlo. Na Primě to byl 2 minuty popis událostí, jak se to stalo, typ letadla, pravděpodobné místo sestřelu, zkrátka co bylo známé. V ČT to byla 5-ti minutová neuvěřitelná směsice propagandy, jak Rusko pořád provokuje a narušuje hranice zemí NATO (které to dělá daleko častěji), až mi z toho bylo zle. Proč chcete hned odebírat licence televizi, která si dovolí informovat o věcech pravdivě? Likvidovat nepohodlné média dělali komunisti. Nemyslíte, že máte trochu komunistické myšlení za tu dobu? Nechcete zase zpět totalitu? Díky za případnou odpověď, ale ne takovou, že Prima šíří nenávist, to je uplně mimo.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.06.2016 16:36:27 - Prof. RNDr. Jiří Zlatuška, CSc.
 Vážená slečno,
z nahrávky porady zpravodajství je zřejmá záměna přetěžování názoru resp. propagandy za zpravodajství, což má málo co společného s tím, zda se zrovna Vám daná zpráva líbí nebo nelíbí. Obecný rámec je vcelku zřejmý a je relativně snadno k dohledání:
§ 31
Obsah programů 
...
(2) Provozovatel vysílání poskytuje objektivní a vyvážené informace nezbytné pro svobodné vytváření názorů. Názory nebo hodnotící komentáře musí být odděleny od informací zpravodajského charakteru.
(3) Provozovatel vysílání je povinen zajistit, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech bylo dbáno zásad objektivity a vyváženosti a zejména nebyla v celku vysílaného programu jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí, popřípadě jejich názory nebo názory jednotlivých skupin veřejnosti, a to s přihlédnutím k jejich reálnému postavení v politickém a společenském životě. 
...
Dále pak § 32
Základní povinnosti provozovatelů vysílání a provozovatelů převzatého vysílání 
(1) Provozovatel vysílání je povinen...
b) zajistit, aby vysílané pořady nepropagovaly válku nebo nelíčily krutá nebo jinak nelidská jednání takovým způsobem, který je jejich zlehčováním, omlouváním nebo schvalováním,
c) zajistit, aby vysílané pořady nepodněcovaly k nenávisti z důvodu pohlaví, rasy, barvy pleti, jazyka, víry a náboženství, politického nebo jiného smýšlení, národního nebo sociálního původu, příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, majetku, rodu nebo jiného postavení, 
d) zajistit, aby vysílané pořady neobsahovaly podprahová sdělení.
...
Ze zákona i licenčních podmínek plyne, že zpravodajství všech televizí, i soukromých, musí být objektivní a vyvážené. Pokud chce licencovaná televize (včetně Primy) sdělovat své názory, musí si zřídit komentovaný pořad mimo zpravodajství (třeba jako má ČT pořad Komentáře, události).
Bez ohledu na to, že byste Vy sám preferoval televizi, která podává nikoli zpravodajství, ale propagandu, která se Vám líbí, jde o porušení licenčních podmínek a podvod, které si podle mého soudu postih zasluhuje.
Pokud chce Švédy vlastněná televize u nás vysílat, musí dodržovat naše zákony, stejně jako to musejí dělat ti, kdo u nás chtějí žít. To je docela prosté.
--Jiří Zlatuška