ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,22. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

06.06.2016 16:14:51 - tomas moukes

Projekt přímé demokracie

Co tak udělat na parlamentnich listech jakýsi projekt přímé demokracie?Mělo by to dvě části:
1)Fakultativní referendum - U všech schválených zákonů parlamentem by lidi mohli hlasovat , jestli má o tom být referendum - po nasbírání třeba 5000 hlasů by se pak jednou za měsíc konalo referendum o zákoně - lidi by odpověděli ano/ne, případně by ještě nepovinně vyplnili věk, pohlaví, kraj apod., aby se to případně ještě přepočítalo, aby to odpovídalo rozložení v populaci...u každý otázky by byly názory politiků a odborníků pro/proti, aby se lidi mohli rozhodnout
2)Lidová iniciativa - lidi by dávali svoje návrhy zákonů, jako třeba zákaz mešit/ vystoupení z eu/ zrušení minimální mzdy apod. a po nasbírání třeba 10 000 hlasů by pak zas bylo referendum podobně jako v bodě 1...
Myslím, že by to bylo zajímavé vyzkoušet, jak by vypadala přímá demokracie v česku...navíc by to třeba zvedlo čtenost, lidi by sem chodili hlasovat, přilákalo by to další čtenáře atd.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

07.06.2016 10:03:57 - Ivo Valenta
 

Dobrý den,

děkuji za Váš zajímavý podnět.

Rozhodně se nebráním diskuzi o zavedení dalších forem a prvků demokracie. I senátorům by tyto změny mohly pomoci k ještě větší zodpovědnosti k voličům. V tom je totiž největší rozdíl mezi poslancem a senátorem. Zatímco senátor je při svém rozhodování a hlasování zodpovědný především svým voličům, kteří mu projevili svou důvěru a zvolili ho, poslance nominují jednotlivé strany a je tedy zodpovědný především jim.

Přímá demokracie ve formě, kterou zmiňujete, je však velmi zásadní změna. Upřímně se obávám, že by mohla být zneužita například aktivisty, kteří by tímto způsobem nezodpovědně strhávali pozornost k populistickým tématům. Proto je podle mne v tuto chvíli potřeba především chodit k volbám a volit ty zástupce, kteří se řídí především zdravým rozumem.

S pozdravem

Ivo Valenta