Ing. Marian Jurečka

  • KDU-ČSL
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,05. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

14.06.2016 21:39:28 - Milena Žáková

Potraviny

Vážený pane ministře Jurečko, zajímá mě, proč podporujete a hlasujete pro používání glyfosátů a GMO potravin a potom v médiích vyzýváte národ , abychom kupovali české potraviny ???
Proč ČR GMO nezakázala stejně jako Německo , Rakousko , Maďarsko , Polsko, Itálie, Řecko, Francie - 16 států EU. Zemědělci z ČR nemají odbytiště v zahraničí ?Problémem vývozu potravin z ČR je právě GMO . A my to tady máme sníst v potravinovém řetězci od vajec, masa až po pivo (GMO ječmen ) ??? Proč občané ČR mají podporovat nezdravý byznys a ještě platit za to , že nejenom nás, ale i přírodu chemické a umělé zemědělství tráví a co v jiných státech právem odmítají ?? Jde tu o blaho národa , nebo o to , aby jisté korporace vydělávaly???
Děkuji za odpověď. S pozdravem slušný občan .

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.06.2016 9:51:36 - Ing. Marian Jurečka

Dobrý den paní Žáková! Česká republika podporuje spolu s dalšími devatenácti zeměmi Evropské unie kompromisní řešení - prodloužit povolení pro glyfosát o jeden rok, aby Evropská agentura pro chemické látky komplexně posoudila, jestli opravdu může mít bezpečnostní rizika pro zdraví lidí a živočichů, protože o tom zatím nemáme ověřená fakta. Glyfosát je pro hubení vytrvalých plevelů v zemědělství skutečně obtížně nahraditelný. Na rozdíl od jiných látek se navíc v půdě velmi rychle rozkládá a odbourává. Pokud by najednou (ze dne na den) skončila možnost jeho užívání, nemají zemědělci mnoho jiných vhodných alternativ. Proto bych byl rád, kdyby byl čas na další důkladné přezkoušení vlastností glyfosátu. Jsem pro to, abychom o tom vedli odbornou diskusi a domluvili se na přísnějších podmínkách a omezení jeho užívání. Děkuji za dotaz.