Ing. Michaela Šojdrová

  • KDU-ČSL
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

28.06.2016 14:11:36 - V.Spurný

Odchod Británie z EU

Lze čekat, že podmínky které si vyjedná nyní Anglie budou inspirací pro další státy, které by se rozhodly EU opustit nebo se to takhle posuzovat nedá, protože se ke každému státu přistupuje v unii jinak?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

28.06.2016 21:15:09 - Ing. Michaela Šojdrová
Dobrý den,
děkuji za dotaz. Nastavení vztahů EU s Británií po Brexitu se dá těžko v tuto chvíli odhadnout. Je zřejmé, že obě strany budou mít v jednáních zájem na zachování blízkých vazeb. Rovněž se ale nedá očekávat, že by státy EU-27 nabídly Británii „něco za nic“. Domnívám se, že chce-li mít Británie plný přístup na společný evropský trh, budou státy EU-27 požadovat ekvivalentní přístup na britský trh, včetně volného pohybu pracovníků (což bylo v kampani před referendem velké téma). Tuto situaci mají odzkoušenou Norové nebo Švýcaři a oba státy správně poukazují na fakt, že sice mají přístup na trh, ale podmínky tohoto trhu neurčují - jen pasivně přebírají to, na čem se státy EU dohodnou mezi sebou. Takový stav je podle mého názoru méně výhodný, než stav, kdy zástupce Británie sedí jako rovný s rovnými v Radě, diskutuje a hlasuje.

 Jelikož ale po vystoupení z Unie volají zejména populisté, a těm na tvrdých faktech až tolik nezáleží, obávám se, že Británie bez ohledu na výsledky jednání o vztahu s EU po vystoupení inspirací (alespoň domnělou) bude...

Normal 0 false false false EN-GB X-NONE X-NONE