Miloš Babiš

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

01.08.2016 16:11:37 - Kočko-pes

řidičák

Proč neodebírat řidičák i ostatním lidem, co dluží? To skutečně nejste schopni vymyslet větší hloupost, než je odebrání řidičáku za neplacení výživného. Kolik očekáváte, že tak přimějete platit rodičů?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

04.08.2016 10:45:11 - Miloš Babiš

Institut pozastavení řidičského oprávnění v rámci exekuce vůči neplatičům výživného už funguje několik let. Za tu dobu byl využit už ve více než 2200 případech a z dosavadního hodnocení Ministerstva spravedlnosti a Exekutorské komory vyplývá, že drtivá většina dlužných částek je rychle splacena.

Nám jde nyní o to, aby se tahle možnost rozšířila i na případy studujících zletilých dětí, které potřebují finanční prostředky a materiální zabezpečení pro svůj další rozvoj a výživu stejně jako děti nezletilé. Neexistuje právní důvod, proč by hrozba pozastavení řidičského oprávnění povinnému, který neplní svoji vyživovací povinnost, měla být realizována pouze u nezletilých dětí a po dosažení zletilosti již nikoliv. Je třeba si uvědomit, že v době dosažení zletilosti je dítě často na střední škole a finanční jistota platby výživného tak může ovlivňovat jeho další rozhodování o případném dalším studiu. Zletilé dítě, jehož rodič si neplní svou vyživovací povinnost, tak bez vlastní vůle přichází do kontaktu s právním systémem, kde při současném stavu poznává diskriminující právní postavení. Naše novela exekučního řádu by měla tuto diskriminaci napravit.