Miloš Babiš

  • ANO 2011
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

15.08.2016 17:06:18 - gabr-daniel

Podpoříte Brabcovo zdražení vody? Proč?

Zdražit vodu umí každý. Otázkou je, skutečně je to jediné řešení? Nešlo by nedostatek vody vyřešit i bez toho? Třeba letos ani taková sucha nebyla

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.08.2016 10:52:38 - Miloš Babiš

Návrh pana ministra Brabce plně podporuji. Samotný návrh počítá se zvýšením poplatků za odběr podzemní vody v souvislosti s komplexní koncepcí boje proti suchu. Důvodem pro zvýšení poplatků za odběr podzemní vody je snižující se stav zásob podzemní vody, který způsobuje právě i neúměrně nižší cena oproti odběru vody povrchové. Proto by se měly ceny vyrovnat a motivovat tak k odběru povrchové vody. Jiné řešení jak motivovat vodohospodářské společnosti k většímu využití povrchové vody v současné době není k dispozici.

Sucha a z toho plynoucí nedostatek vody nelze řešit jen v závislosti na aktuální situaci. Jde o dlouhodobé procesy, které vyžadují koncepční dlouhodobá řešení, zahrnující celou škálu opatření od již zmíněného zdražení podzemní vody až po výstavbu nádrží a budování šetrných závlahových systémů.

Loňský rok byl, co se týče sucha, extrémní. Avšak ani v letošním roce nejsme svědky  výrazného zlepšení. Je to dáno i výchozí pozicí – stavy vody byly po zimním období na podprůměrných hodnotách. A na to navázala situace v letních měsících, kdy jsme během června a července na velkých plochách území ČR mohli zaznamenat výjimečná až extrémní sucha.