Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.08.2016 15:23:21 - pavel.zeleny

Zaslouží si Češi odškodnění?

A není ta částka příliš vysoká? Měl by ji stát zaplatit? Kdo o tom rozhodne?
Dotaz se týká tématu:
,,Čtyři z pěti Čechů unesených loni v červenci v libanonském údolí Bikaá žádají po státu odškodnění dohromady 40 milionů korun. Tvrdí, že tajné služby mohly jejich únosu zabránit."

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

24.08.2016 7:11:37 - Ing. Mgr. Milan Šarapatka, Ph.D.
 Dobrý den pane Zelený,děkuji zas dotaz.
Ke kauze Čechů, unesených loni v Libanonu, je obtížné si udělat jednoznačný názor. Relevantních informací je velmi málo, protože se jednalo o akci našich tajných služeb. To je ostatně dobře, neboť jinak by to už jaksi nebyly tajné služby:-).
Pokud tedy uvedení Češi odjeli do Libanonu sami za sebe v touze natočit exkluzivní reportáže a vydělat na tom, pak si nejen že nezaslouží žádné odškodné, ale naopak by měli uhradit i veškeré náklady, které měl náš stát s jejich vysvobozením.
Je ale také možné, že se naopak jednalo o "zpackanou" akci naší vojenské rozvědky a čtyři unesení Češi potom  sloužili pouze jako krytí aktivit pátého člena výpravy, rozvědčíka. S ohledem na známou rivalitu mezi našimi tajnými službami a nedávný skandál naší vojenské rozvědky s nelegálním sledováním, mně tato možnost připadá jako docela pravděpodobná. V takovém případě by naopak měli unesení nejen na satisfakci ale i na odpovídající finanční odškodnění plné právo, neboť sloužili jako zástěrka pro tajnou akci v zájmu Českého státu,