Ing. František Laudát

Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

19.08.2016 22:18:31 - Vizionář

Proč se za 68 rok hněváte jen na Rusy ?

Proč ne třeba na Ukrajince nebo Estonce ? Kdyby američané zatvrdli v minulosti jako lidé z TOP 09, dodnes by se hněvali na Česko za jeho komunistickou éru (semtex atd..). Národy východní Evropy nemohou nést donekonečna odpovědnost za komunistické režimy, které okupovaly jejich území a ovládaly silou jejich občany. Současné Rusko má právo hledat svou identitu, která skončila poražením Carského Ruska. Vladimír Putin je přirozené řešení dějin, které představuje pro Evropu přijatelnou stabilitu. Až nebude Putin, může tu být destabilizované Rusko, které umete cestu někomu horšímu. Bohužel pro Evropu. Přeji Vám krásné snění geopolitické pohádky a hlavně příjemné čekání na dobrý konec, až vše dobře dopadne. Dobrou noc

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.08.2016 13:41:46 - Ing. František Laudát
Ruská politická reprezentace tehdy byla hlavním nositelem idejí sovětského impéria. Přece i v roce 68 se běžně hovořilo o ruské invazi. Věcně to samozřejmě realitě neodpovídalo, přijeli i Poláci, vojáci NDR, Maďaři a Bulhaři. Většinou by se k invazi nepřidali, pokud by nebyli drženi pod krkem sovětskými komunisty. Nikde nenapadám ruský národ, běžné lidi. Ti byli stejnou obětí totality, jako my, či ještě horší. Ale spíš nebezpečné je, že sice byla v devadesátých letech invaze odsouzena i politiky ruské federace, ale dnes už se lidé v Rusku krmí lží o roce 68. Brzy ode mě v Parlamentu uslyšíte slova, že žádná politická reprezentace nenese odpovědnost za chyby či dokonce za násilí, páchané před desítkami roků. Ale každá aktuální politická reprezentace nese morální odpovědnost za to, jak nakládá s historií. Rusko má nezadatelné právo hledat svoji identitu, svoje historické kořeny a volit si svobodně svoji cestu do budoucnosti. Ale nemá právo zasahovat silovými či jinými prostředky do života jiných národů a zemí mimo svoje legitimní území.  Násilná geopolitika už dávno měla být minulostí. V rozhovoru jsem uvedl, že ruským občanům přeji svobodu a prosperitu. To je snad špatně? Neřekl bych.