Mgr. Karel Novotný, MBA, LL.M.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

23.04.2012 20:37:18 - Sněhulák

Rozpočet města

Dobrý večer pane magistře, můžete mi odpovědět, jak je na tom město Most s daňovou výtěžností a rozpočtem města? Předem děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.04.2012 7:33:32 - Mgr. Karel Novotný, MBA, LL.M.

Dobrý den.

Vzhledem ke skutečnostem, velmi smutným, myšleno - propad sdílených daní přerozdělovaných na obce, města a kraje, budou radní i zastupitelé v našem městě se v brzké době zabývat situací - která zní jasně. Opětovně provést revizi rozpočtu, kterou jsme již 1x provedli a pozastavili určité % , nicméně situace je pro město, ale stejně tak i pro mnohá další města a obce stále složitější. Prostě a jasně - každé město či obec, ale i kraj je vázán svými příjmy především na to, co vláda umí či neumí vybrat na daních a tyto pak podle určitého klíče, který je obsažen v "rozpočtovém určení daní" přerozdělí a pošle městům, obcím a krajům.

Města a obce nejsou v situaci jako vláda či vládní a státní instituce, která "řežou" výdaje necitelně a někde až brutálně - viz kupříkladu "akce posledních dnů a týdnů - v Ústeckém kraji. Nejdříve to bylo rušení onkologického centra a nyní je to například v Mostě "akce VZP" rušení Hospice. Tohle už nemá s normálním a rozumným vnímání života zhola nic společného.

Města, obce i kraje přistupují citlivě k jednotlivým položkám v rozpočtu, nakonec, abych jen nemluvil - čísla jsou jasná. Víte kdo je nejméně zadlužený v rámci veřejné správy ?

Kraje - cca 19miliard Kč - většinou jsou tyto finance vázány na předfinancování dotačních projektů. Následují obce a města - cca 83 miliard Kč. Kde je to obdobné, byť samozřejmě největší problém s financováním mají nejmenší obce, které se enormně zadlužily a nejsou s to splácet svoje dluhy (viz např. v Ústeckém kraji Chlumec).

A nakonec  to "nejlepší" stát je zadlužen cca 1 bilionem a 500 miliardami. To jsou rozdíly!

Politické mimikry této vlády zkrátka přebíjejí srozumitelnost, jednoduchost a předvídatelnost daňového systému i s dopady nejen na občana, ale i na obce, města a kraje.

Už druhým rokem klesají příjmy z daní právnických osob, důvodem je skutečnost, že se firmy vyhýbají odvodům nebo daní v zahraničí, neboť ztrácí motivaci danit v ČR.

Za posledních 10 let se zdvojnásobili běžné výdaje státního rozpočtu, přičemž počet obyvatel nerostl a neroste, služby se nezlepšují a nezvyšují se ani investice do infrastruktury. Spotřební daně včetně DPH rostou.

Vláda si ročně půjčí více peněz, než posílá obcím v ČR, přičemž státní dluh nám vesele roste.

Samosprávy jsou dlouhodobě závislé na příjmech ze státního rozpočtu, který hospodaří nezodpovědně, oproti tomu většina obcí, měst krajů každoročně dokazuje, že jsou dobrými a zodpovědnými hospodáři.

Čili je jasné, že tohle má dopad i na rozpočet města Mostu a budeme tyto dopady nuceni ve velmi brzké době řešit.

Hezkou neděli

Karel Novotný