Milan Štěch

"Slušně, ale důrazně."
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

12.12.2010 17:48:55 - Andělová

Státní zaměstnanci nenesou na současné situaci vinu

Dobrý večer pane Štěchu, bojujete za státní zaměstnance ve chvíli, kdy soukromé firmy budou muset na mzdách dál šetřit. Proč to děláte?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

22.12.2010 13:10:55 - Milan Štěch

Vážená paní,
za státní zaměstnance se beru hlavně proto, že se tato vláda rozhodla jednak snížit jejich životní úroveň, jednak ohrozit jejich profesi a vyhlídky na budoucnost když účelově bourá tarifní systém. A také proto, že státní zaměstnanci rozhodně nejsou skutečnými viníky dnešních těžkostí a napětí ve státním rozpočtu, ale teď mají být za chyby jiných potrestáni.
Pokud nevíte, tak to byla koaliční vláda Mirka Topolánka, která od roku 2008 líbivě snižovala daně a pojištění nejvíce příjmově nejsilnějším občanům a firmám s velkými zisky včetně bank. A to tak výrazně, že skokově došlo k výpadku příjmů pro státní rozpočet každoročně zhruba o 80 mld. Kč. Tím se zvýšil skokově i státní dluh a samozřejmě i náklady státu na dluhovou službu.
Argument, že se šetří i v privátním sektoru, je sice pravdivý, ale není úplně namístě. Ano, také výrobní firmy v mnoha případech snížily mzdy svým zaměstnancům. Především to lze ospravedlnit tam, kde nebyla poptávka a kde proto došlo k výraznému poklesu výroby. Vím i o snížení odměn a různých prebend u managementu některých firem.
Ale také vím, že tu zůstalo mnoho firem a zejména obchodních řetězců a bank, které mají bez ohledu na krizi i nadále vysoké zisky. Přesto využily krize jako vítanou záminku ke krácení mezd. S tím nesouhlasím a vždy jsem proti tomu vystupoval. Není také žádné tajemství, že zaměstnanci v mnoha firmách se proti krácení peněz či benefitů bojí ozvat, protože mají jednoduše strach o své místo.
Ale na sklonku roku 2010 už je situace jiná, než před krizí! Obchody a sklady jsou plné zboží, hospodářství se pozvolna oživuje, inflace nehrozí. Odbyt a prodej pořád ale víceméně stagnují, protože lidé nemají dost peněz; chybí proto poptávka (žít z úvěrů a půjček se vymstí) a v takové situaci není správné krátit platy.
Pokud jde o dluhy státu, mám zato, že vedle nedávného snížení daní je další příčinou růstu veřejného dluhu časté případy nehospodárnosti a někdy dokonce úmyslného nadhodnocování hodnoty zakázek pro stát, provize úplatným lidem a další ve své podstatě kriminální aktivity. Proto se nebráním rozumným a argumentačně dobře podloženým návrhům na krácení a někde i zrušení zbytečné administrativy, a v každém případě zamezení zbytečně vysokým, často předraženým investičním a provozním výdajům, zejména  v infrastruktuře a u obecních veřejných zakázek.

S pozdravem Milan Štěch, v.r.  předseda Senátu PČR