Andrej Babiš

  • ANO 2011
  • Ústecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

26.09.2016 20:08:19 - Str4jk3r

Odchody do důchodu řešením?

Dobrý den,
Vážený pane ministře, myslíte si, že je reálné, aby budoucí generace, které dnes již pracují odcházeli do důchodu v 70 a více letech? Někdo kdo spí v poslanecké sněmovně, jako většina našich politiků, by asi s takovým to neměl problém. Ale já osobně si nedovedu představit lidi ve svém okolí jak manuálně tahají těžká břemena, či zvládají práci složitější na rychlost a motoriku, když na to už ani neuvidí. Nebylo by spíše řešením podpořit porodnost v našem státě, například bezpodmínečným porodným, ne jen pro ty rádoby chudé a vyššími rodičovskými příspěvky, aby bylo zajištěno, že se mladí lidé nebudou bát založit si rodinu, když už tak musejí řešit hypotéky, leasingy, růst cen, atd.. To má prostý lid být odvážen rovnou z práce do krematoria? A znám takové případy, kdy člověk nemocný na srdce musel v 60 pracovat na třísměnném provozu, aby se uživil, až jednou na noční dostal infarkt a nebylo mu pomoci. K čemu pak je, že se přes 40 let honil v práci, když ze života nic neměl.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

14.10.2016 15:07:57 - Andrej Babiš
 Vážený pane, to víte, že si to nemyslím! Existuje celá řada povolání, která nelze vykonávat ve vysokém věku, patří mezi ně zejména ta fyzicky náročná např. zaměstnanci v těžkém průmyslu, pracovníci v sociálních službách, zdravotní sestřičky, řidiči apod. I proto  se celou dobu, kdy se bavíme o zastropování věku odchodu do důchodu, snažím prosadit, aby se vláda nejprve postarala o zajištění důchodů pro lidi z fyzicky náročných povolání! Kolegové ve vládě na to ale neslyší. Zatím se věk postupně stále prodlužuje až do roku 2030, kdy budou odcházet do důchodu lidi 65-tiletí. Na koaličním jednání jsem prosadil úkol pro ministryni práce a sociálních věcí, aby připravila návrhy, jak situaci fyzicky náročných profesí řešit. Zatím  žádný návrh není. Máte pravdu, že stabilitu průběžného důchodového systém ohrožuje kromě prodlužujícího se věku i klesající počet lidí v produktivním věku, což je důsledek dlouhodobě nízké porodnosti. Není to pouze náš problém, s nízkou porodností se paradoxně potýkají všechny vyspělé a bohaté společnosti. V těch chudých se rodí dětí dost.

Dobře si uvědomuji, že mít děti a dobře je vychovat není vůbec snadné ani levné. Podpora rodin s dětmi, zejména naše mateřská a rodičovská dovolená jsou naprosto unikátní ve světovém srovnání.  Málokdo si to uvědomuje. A to je doprovázena ještě systémy dávkovými a daňovými úlevami, které každoročně zvyšujeme.   Děkují za důvěru a přeji pevné zdravý! AB

Normal 0 21 false false false CS X-NONE X-NONE