Mgr. Karel Novotný, MBA, LL.M.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,7. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

29.04.2012 11:44:18 - Ála84

veřejná sféra X soukromá sféra

Dobrý den, mohu se dotázat, jak dlouho jste pracoval v soukromé sféře a myslíte, že se dají některé postupy aplikovat ve veřejné správě? Děkuji a hezkou neděli

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

29.04.2012 19:55:30 - Mgr. Karel Novotný, MBA, LL.M.

Dobrý večer.

Jednoduchá odpověď - v soukromé sféře jsem pracoval od roku 1993 do roku 2010. Vše podstatné najdete na mých webových stránkách - www.karelnovotny.cz .

K druhé otázce - ANO. To by toho bylo. V podstatě je to v soukromé, komerční sféře o tom, že musíte vymyslet jak "korunu vydělat", aby vám nesla zisky i při započtení všech nákladů. Investovat na rozvoj můžete jen v případě, že na to máte vytvořenou finanční rezervu a investici. Než takovou korunu vydáte, dlouho ji otáčíte než jí vydáte a chcete jednoznačně za vynaložené prostředky kvalitně odvedenou práci za co nejvýhodnější cenu.Tak talčíte různými obchodními triky v rámci obchodních a finančních možností cenu dolu.

Ve veřejném sektoru máte jednu velkou jistotu - že vám vždycky něco ze sdílených daní, buď příspěvkem nebo dotací něco "připluje". Čili se pak už zaměřujete jen na výdaje. Mnohdy jsou ve veřejném sektoru, či veřejné sféře, především té státní vynakládány finanční prostředky na něco,na co byste v soukromé sféře finanční prostředky nejenže nevynaložili, ale ani by vás něco takového ani nenapadlo.Na druhou stranu pak peníze chybí naopak tam, kde by jich bylo více třeba, ale nejsou protože už jsou "odkloněné" jinde(dovolil jsem si použít tento terminus technikus).

A vše je navýsost pomalejší a těžkopádnější, myšleno ve veřejné sféře. Jen pro názornost - například zákon o veřejných zakázkách je tak administrativně složitý a komplikovaný, že se tím veřte mi zpomalý už tak velmi pomalý systém investic. Holt to zřejmě iniciovala a připravil někdo, kdo se domnívá, že čím více komplikovanější zákon je tím lépe, aby se lépe a smysluplněji investovalo. Tomuto argumentu se už ale už ani smát nelze, jak je hloupý.

Tak snad jsem vám uvedenými příklady nastínil aspoň něco z rozdílu obou "světů".

Klidný večer.

Karel Novotný