MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • KDU-ČSL
  • Královéhradecký kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

30.04.2012 13:10:43 - petr lexa

odpověď na dotaz

Pane předsedo, v neděli v otázkách V. Moravce představitelé vlády mimo jiné debatovali o klouzavém mandátu ministrů či konstruktivním vyjádření nedůvěry. Jaké k tomu zaujímáte stanovisko Vy?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.05.2012 7:41:01 - MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA
Dobrý den
Klouzavý mandát politiků je rozumným opatřením proti koncentraci moci. Například v Holandsku není přípustný souběh členství v dolní a horní komoře. Existuje tzv. klouzavý mandát, pokud se poslanec stane např. ministrem, pak jeho mandát přejde (sklouzne) na náhradníka. To je podle mého názoru zcela správné.

Proti zrušení imunity nebyl nikdo z našich senátorů. Všichni byli pro zrušení. Seznam hlasování najdete na stránkách www.senat.cz. Pokud je někdo pravomocně odsouzen, měl by ztratit mandát. Bohužel je to u nás tak, že vina v trestně-právním řízení nemá vliv na aktuální mandát, protože ústava tento důvod zániku nezná. Je proto třeba změnit ústavu, zatím s tím neumíme nic dělat.

S pozdravem

Pavel Bělobrádek