Mgr. Miluše Horská

  • BPP
  • Pardubice
  • místopředsedkyně Senátu
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,75. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.05.2012 9:43:39 - Vratislav Prokop

odpověď na dotaz

Paní senátorko, co si myslíte o tom, že nedostatek dětí je nejvážnějším ekonomickým problémem naší země? A jak lze tento vývoj podle Vás zvrátit? přeci nemůžeme spoléhat na přistěhovalce, kteří si nyní vybírají svoji daň...

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.05.2012 9:07:08 - Mgr. Miluše Horská
Dobrý den.

Máte pravdu. Nejen naše mladé rodiny nebo páry, které se rozhodnou mít děti, by měly mít pocit bezpečí a stabilního ekonomického prostředí pro jejich život, výchovu a vzdělání. Matka na mateřské dovolené nebo matka samoživitelka se 2-3 dětmi se dostává do finanční a tím i životní pasti. Chybí ochrana rodiče s dítětem těžké životní situaci, třeba i přechodně formou sociálního bydlení. Rodiče nemají možnost klouzavé pracovní doby, aby se mohli o svého potomka vzájemně starat. Pokud chtějí pracovat na zkrácený pracovní úvazek, jejich mzda se krátí neúměrně. Firmy, které suplují stát a zřizují ze svého čistého zisku mateřské školy, nemají nárok na odpočet daní. Matka s malými dětmi shání hůře zaměstnání, ženy stále mají za stejnou práci menší výdělek než mužští kolegové, právě s odkazem na mateřství a tím menší praxi. Mění se tradiční úloha rodiny, kde byly dány ženské a mužské role. Systém dávek v nedávném období připustil, že nám vyrostly děti, které neviděly své rodiče pracovat. Vidina hmotného dostatku vede k reprodukci pouze jedním dítětem. Opravdu je jediná možnost podpora státní rodinné politiky z dlouhodobého pohledu, ale to se u nás bohužel neděje. Jinak si myslím, že za ekonomickými problémy stojí i „odtok“ peněz do neprůhledných míst v různě průhledných firmách, např z daňových rájů. Lidé u nás nemohou mít pocit, že vláda je tu pro ně.

Děkuji za dotaz. Miluše Horská.