PaedDr. Ivana Dobešová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.12.2016 13:45:51 - Šarlotka

Předpokládám, že tohle vám neuniklo

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Deti-neprizpusobivych-musi-chodit-do-skoly-I-kdybychom-jim-za-to-meli-platit-rika-novy-ministr-Chvojka-466107
Co návrhu říkáte? Nemyslíte, že Chvojka úspěšně pokračuje v pozitivní diskriminaci, kterou prosazoval už jeho předchůdce a v předkládání nesmyslných návrhů? Děkuji za názor

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

16.12.2016 13:47:43 - PaedDr. Ivana Dobešová
 

Dobrý den,

rozhovor na rádiu Impuls s panem ministrem Chvojkou jsem samozřejmě zaznamenala a poslechla si ho (mimochodem je v archivu rádia Impuls k dispozici v plném znění), stejně tak jsem si přečetla článek (viz Vámi poslaný odkaz) o tomto rozhovoru na PL.

Na úvod musím říci, že nadpis článku je poněkud zavádějící a nevystihuje přesně to, co pan ministr v rozhovoru skutečně řekl a co je následně uvedeno v jednom z odstavců článku.

S čím se dá jednoznačně souhlasit, je myšlenka, že je třeba, aby děti školou povinné bez výjimky chodily do školy a aby získaly vzdělávání, protože bez dokončeného stupně vzdělání, a jistě se shodneme, že minimálně středního stupně, si budou jen obtížně hledat jakoukoliv práci a budou závislí pouze na sociálních dávkách.

To že by bylo možné přispívat některým dětem na jejich stravování nebo školní pomůcky, pokud jejich rodinná a sociální situace to vyžaduje, se děje i nyní a je to určitá forma sociální pomoci, která by neměla být nadužívána. Zároveň by to nemělo být opatření, které by děti snad mělo motivovat k chození do školy, respektive jejich rodiče k posílání dětí do školy. Navíc jsem přesvědčená o tom, že sociální dávky na děti jsou primárně určeny na jejich stravování ve školách a je naprosto neomluvitelné, když jim rodiče školní stravování nezajistí.

V rozhovoru zazněla mnohem důležitější a zásadnější informace než bylo krátké povídání o školních obědech a pomůckách, a to, že by se pan ministr Chvojka vůbec nebránil podobnému modelu, který v některých západních zemích existuje a je velmi motivující, a to, že v okamžiku, kdy rodiče neposílají své děti do školy, aktivuje se okamžitě systém, jehož součástí je i opatření vedoucí ke snížení nebo odebrání sociálních dávek. Že takovéto opatření jistě motivující je, je nasnadě.

Doufám tedy, když pan ministr pro lidská práva přišel s touto, pro české prostředí, doslova revoluční myšlenkou, že to nebyla jen prázdná populisticky míněná slova, a že pro ni rychle získá svou stranickou kolegyni, ministryni práce a sociálních věcí a, třeba i společně, ještě v tomto volebním období tuto zásadní změnu předloží.

S pozdravem


Ivana Dobešová