Jana Vaňhová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

13.05.2012 9:42:45 - Betinka

odpověď na dotaz

Paní hejtmanko, pan Raška kritizuje váš plán na vytvoření 480 nových míst placených z veřejných peněz. Prý plán s největší pravděpodobností přinese další zadlužování o 180 až 200 milionů korun ročně.Vyčítává, že na rozdíl od vlády, která se snaží úřdnický aparát zeštíhlit, vy se vydáváte přesně opačnou cestou. Proč? Vám nepřijde na místě omezit byrokracii? Pan Raška navíc poznamenává, že „v roce 2008 bylo v kraji bez práce 7,9 procenta obyvatel. Dnes nemá zaměstnání 13,2 procenta lidí. Za poslední čtyři roky tedy nezaměstnanost vzrostla o 67 procent a je opět jedna nejvyšších v České republice. Umělé vytváření nových pracovních míst v krajských organizacích na úkor budoucího zadlužování daňových poplatníků není tím správným řešením nezaměstnanosti. Navíc – 480 nových míst určitě nevyrovná ztrátu 17 tisíc produktivních pracovních míst u podnikatelů, o které kraj za poslední čtyři roky přišel. “ V neposlední řadě upozorňuje také na to, že ačkoli jste oznámila, že ,,podstatou část nových pracovních míst by měly financovat zdroje Evropské unie, je třeba počítat s jejich dlouhodobou udržitelností. To znamená, že jakmile krátkodobá podpora z EU skončí, bude muset kraj nová místa financovat výhradně z vlastních zdrojů, jinak hrozí, že bude muset podporu vrátit. „Navíc, prioritou je v Ústeckém kraji v prvé řešit zaměstnanost lidí zkušených v průmyslu a ne v kanceláři.“ Jak byste reagovala na tato sova-kritiku? Děkuji Vám za odpovědi na můj vyčerpávající dotaz

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

13.05.2012 20:01:01 - Jana Vaňhová
Pan Raška je lídr krajských voleb ODS a bohužel mu nezbývá nic jiného, než hájit asociální politiku vlády premiéra Petra Nečase a devastaci trhu práce. Jeho argumenty však stojí na hliněných nohou, protože nezaměstnanost je přesně tou oblastí, za kterou nese nezpochybnitelnou a jednoznačnou zodpovědnost současná vláda.

Čestná a věcně správná odpověď pana Rašky měla znít: „Jménem ODS se omlouváme občanům Ústeckého kraje za vládní politiku, která tomuto kraji na letošní rok zkrátila dotace na aktivní politiku zaměstnanosti o dvě třetiny. Omlouváme se občanům, že místo podpory podnikání rušíme státní investice, které jsou významným impulzem při vytváření nových pracovních míst. Omlouváme se občanům, že nemůžeme řešit vysokou nezaměstnanost v Ústeckém kraji, protože musíme řešit vlastní koaliční spory a shánět přeběhlíky, kteří by naši vládu udrželi u moci. Omlouváme se občanům, že jsme dopustili devastaci úřadů práce, které nyní pod novými povinnostmi a nefunkčním systémem nejsou schopni poskytovat lidem pomoc při hledání nového zaměstnání. Omlouváme se, že jsme nebyli schopni více než deset let dostavět dálnici D8, která by přilákala nové investory. Atd.“

Pan Raška má v podstatě ve statistických údajích pravdu, ale neuvědomuje si, že tím vlastně kritizuje své stranické vládní kolegy z nicnedělání. Ústecký kraj se tak opět dostává do role, kdy musí suplovat povinnosti neschopné vlády (poprvé to bylo v případě řešení napětí v sociálně vyloučených lokalitách, kde Ústecký kraj místo vlády zpracoval potřebné zákony v podobě tzv. Ústeckého balíčku) a zpracoval vlastní Ústecký program zaměstnanosti 2020, který si klade za cíl snížit vysokou míru nezaměstnanosti v Ústeckém kraji na celorepublikový průměr. Prvním konkrétním krokem tohoto programu je vytvořit téměř 500 nových a potřebných míst v našich příspěvkových organizacích, a to především pro řemeslné obory, lektory, asistenty pedagogů, sociální pracovníky, rehabilitační pracovníky, údržbáře, pečovatel atd. Tedy nejde o žádné byrokraty.

Nezbývá než věřit, že tato neschopná vláda brzy skončí a přijde nová, která nám bude partnerem při naší snaze vytvářet v našem kraji nová pracovní místa.