MUDr. Jitka Chalánková

  • Prostějov
  • senátorka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

02.01.2017 11:23:47 - Maléřová

rodičovský příspěvek

Kdy by mohlo být schváleno (a jakou šanci návrhu dáváte), že bude možné si vybrat rodičovský příspěvek během půl roku? Podporujete změnu? A proč to není i na rok? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

03.01.2017 17:46:01 - MUDr. Jitka Chalánková
Rodičovský příspěvek- RP-byl koncipován jako ocenění péče rodiče o dítě. Postupně byla uvolněna striktně omezující pravidla pro jeho čerpání do dnešní podoby. Tedy je možné čerpat celkovou částku 220 tisíc po dobu dvou, tří nebo čtyř let. RP může rodič využít i dnes na zajištění individuální péče o dítě chůvou, prarodiči apod. Pod dva roky není možné bez omezení dítě umístit do kolektivního zařízení.          
Zrychlené čerpání je sice možné podpořit, ale ztrácí se nám postupně ocenění péče. TOP 09 zde bude mít volné hlasování. A je třeba s ohledem na nejlepší zájem dítěte trvat na hranici dvou let, kdy dítě nelze bez omezení umístit do kolektivního zařízení. TOP 09 jako konzervativní strana tuto hranici nedoporučuje prolomit.             Za sebe osobně- jako dětská lékařka- doporučuji individuální péči o dítě do tří let věku dítěte.         
Na okraj poznamenávám, že čerpání RP při zajištění individuální péče o dítě v žádném případě není překážkou pro zaměstnání rodiče na jakýkoliv úvazek v jakémkoliv věku dítěte.