Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.

  • TOP 09
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,39. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

20.12.2010 7:57:35 - horal

V řadě požadavků ministerstvo lékařům vyhovělo

Pane Hegere, myslíte, že už nám nastávají povodně? Jednou jste masový odchod lékařů přirovnal k povoním, na něž se peníze prostě najít musí. Myslíte, že peníze získáte?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

21.12.2010 8:04:33 - Doc. MUDr. Leoš Heger, CSc.
Dobrý den, 
lékaři původně měli velkou řadu požadavků. V řadě z nich jim již ministerstvo zdravotnictví vyhovělo, například změny  ve vzdělávání již byly z velké části i realizovány, na dalších se intenzívně pracuje a jsou ve fázi finalizace. V současné době se náhle všechny požadavky zúžily jen na velmi významné navyšování mezd. Jedním z požadavků byl také ten, aby se nesnižovaly mzdové tabulky pro zdravotnictví (část zdravotnických zařízení z nich vychází při stanovování mezd). I tento požadavek se podařilo splnit a jsou to jediné tabulky, které v rámci státní správy nezaznamenaly pokles. Je těžké si představit ve chvíli, kdy klesají mzdy ve státní správě i finanční sféře, kde by šlo nalézt finanční prostředky v tak obrovském objemu pro vybranou skupinu zdravotníků. Je potřeba si uvědomit, že je zde dalších několik desítek tisíc lékařů a více než 90 tisíc zaměstnanců v nelékařských profesích, jejichž mzdy rovněž nejsou optimální. V rámci reformních kroků předpokládáme, že v následujících 2 až 3 letech se požadované finanční prostředky podaří nalézt. Nicméně i pokud tyto finanční prostředky  v systému budou, bude vždy záležet na managementu, majitelích a zřizovatelích jednotlivých zdravotnických zařízení, zda je na mzdy opravdu použijí.