Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.

  • Plzeňský kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

08.01.2017 10:52:27 - Sejmon

Kdo lže

Takže je lež, že by v zákoně bylo uvedeno, že zakazuje hospodským nalévat alkohol lidem, u nichž lze předpokládat, že si například rovnou od baru půjdou sednout za volant?! Takový zákon už totiž byl, ale s tím rozdílem, že tam nebylo předpokládal, ale že si byl vědom (nebo tak něco). Můžete mi vysvětlit, jak to má hospodský předpokládat?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

11.01.2017 9:44:31 - Doc. MUDr. Milada Emmerová, CSc.
 Dobrý den,
zákon si studuji, měl by přijít k projednávání v Senátu na lednové schůzi. Soudím, že opilý člověk se vyznačuje různými, málo specifickými příznaky, jak je nám všem známo… Podobné příznaky však může  mít člověk i vlivem drog, ale i při jiném závažném chorobném stavu, jakým je například jakýkoliv typ mozkové mrtvice anebo hypoglykémický stav u nemocného diabetem nebo šokový stav při náhlém vnitřním krvácení apod.

 Jediným aktuálním objektivním důkazem pro opilost je orientační vyšetření pomocí  testovacího přístroje, kdy jedním výdechem naskočí na jeho  dyspleji  číslo, což představuje  pravděpodobnou koncentraci etylalkoholu v krvi podezřelého. Tím lze tedy opilost vyloučit či potvrdit, což by pak určovalo další postup z hlediska obsluhujícího personálu. Toto však zákon zřejmě nepovoluje, a tak záleží pouze na podezřelém, zda bude ochoten k takovéto spolupráci. 

 Z příznaků opilosti lze jmenovat následující : smazaná řeč, vrávorání, hlučnost, nečekané pády, nemotornost, vulgarita, troufalost, ztráta soudnosti, naopak někdy ospalost, zvracení, porucha vědomí , atd…..

Hostinský může těžko určit jen podle svého subjektivního dojmu, zda je host podnapilý... 

S pozdravem Milada Emmerová