Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

09.01.2017 22:00:40 - masar

Změna Ústavy ČR o vysílání vojáků AČR do zahraničí

Dobrý den pane poslanče,
iniciativa Ne základnám vyzývá parlament k zamítnutí navrhované novely Ústavy, která umožní Vládě ČR posílat naše vojáky do zahraničních misí bez stávajícího omezení na vyjmenované účely, bez neprodleného informování obou komor parlamentu. Stejným způsobem umožní pobyt zahraničních armád a přelety nad územím ČR. Důvodem k této výzvě je obava ze snadného zatažení naší země do válečného konfliktu a také obava ze snahy schválit novelu již v prvním čtení, aby unikla pozornosti a odborným diskusím na veřejnosti.
Co si o této věci myslíte a jaká bude Vaše reakce jako poslance?
Děkuji za Vaši odpověď.

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

08.02.2017 13:29:11 - Tomio Okamura
Dobrý den, návrhem na změnu Ústavy má naše armáda ztratit obranný charakter a jak už odpůrci této změny mnohokrát deklarovali, stala by se z ní armáda  útočná a to dokonce bez dodržení mezinárodních práv, bez souhlasu RB OSN či přijímacího státu. Takovouto změnu nelze odůvodnit, že by se mělo jednat o ochranu našich občanů v zahraničí, neboť vlastní návrh v žádném případě nelimituje, nebrání nasazení naší armády v zahraničí pro jiné účely. Pravomoc Vlády ČR vyslat Armádu ČR na území cizího státu na bojovou operaci bez souhlasu státu, na jehož území bude operovat, naopak přináší riziko -  nejen pro vojáky účastnící se mise, ale pro všechny obyvatele České republiky, kteří se stanou dle mezinárodního práva legitimním cílem případné odvety.
My jsme samozřejmě proti.