RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

16.01.2017 11:51:13 - Sobotka Jan

Trump nastupuje...

Dobrý den, mám několik otázek. Jednak, kdo za EU vyjednává s americkým prezidentem? Jaké očekáváte, že budou po nástupu Trupma vztahy mezi EU a USA? Zdá se, že chce nastolit jinou zahraniční politiku, než Obama, Co očekávat od úmyslu, zrušit americké sankce vůči Rusku? A myslíte, že se něco změní ohledně NATO? Trump řekl, že se mu nelíbí, že členské státy neplní své závazky. Jaký očekáváte další postup? Co když Amerika NATO opustí nebo tak něco. A do třetice, přijde mi, že si Trump přeje zánik EU. Myslíte, že to hrozí a co by z toho Amerika eventuáně měla?

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

19.01.2017 11:02:25 - RNDr. Pavel Poc
Samozřejmě, že oběma velmocem, míním Rusko a USA, přes obvyklé oficiální ujišťování , daleko lépe vyhovuje Evropa národních států. Každý zvlášť nemají jakouli paritní sílu. EU je ovšem něco docela jiného, jakkoli je to možná diplomatický trpaslík, tak je to ekonomický obr, a to bude i po odchodu poněkud proradné Velké Británie. Trumpova rétorika je další pokus EU rozvrátit poštváváním vlád proti sobě a občanů proti vládám. NATO USA nikdy neopustí, NATO je jejich mocenský nástroj a alibi k vojenským aktivitám po celé planetě. Ale samozřejmě mohou a budou svoje "partnery" vydírat. Poslední otázka je nabíledni. Za vším jsou peníze, peníze, obchod a moc. S jednotlivými zeměmi si může USA i Rusko dělat  co chce, tak tomu už ostatně bylo a není tot ak dávno. Se sjednocenou Evropou to tak lehké není. USA by primárně rády zlikvidovaly Euro, které je sice u nás ostouzeno, ale ve skutečnosti je to silná měna schopná odolat i spekulativním útokům dolarových fondů a dnes už se proti nim umí efektivně bránit díky společné ekonomické síle členských států. Z malých států s izolovanou měnou může odsát finance kterýkoli větší US investiční fond. Hrál jste někdy Monopoly? Nejde v podstatě o nic jiného. No a pak samozřejmě je cílem likvidace obchodní a legislativní jednoty v Evropě, orotože na nechráněný trh se snáz proniká. Pokud jde o námluvy s Ruskem, tak co se týká Evropy, Putin a Trump nemohou mít silnější společný zájem než je výše popsáno.