Mgr. Dana Váhalová

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,99. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

Dotaz

18.01.2017 11:51:58 - rosmari

mateřská

Dobrý den, z čeho se vypočítává peněžitá pomoc v mateřství u matek, které jsou OSVČ? Vím, že si musí platit nemocenskou. Kolik a z čeho se jim výše RP vypočítá? Děkuji

Zajímá Vás také odpověď na tento dotaz? Podpořte dotaz tlačítkem níže a my Vám odpověď zašleme na e-mail. Nicky uživatelů, které zajímá odpověď budou zobrazeny níže.

Prozatím dotaz nikdo nepodpořil. Buďte první! .)

Odpověď

30.01.2017 11:21:11 - Mgr. Dana Váhalová

Obecné podmínky pro peněžitou pomoc v mateřství jsou shodné pro zaměstnance i pro OSVČ.
 Pro OSVČ však navíc platí tyto  podmínky :

-          zaplacené nemocenské pojištění alespoň  za 270 dnů před nástupem na mateřskou a z toho 180 dní jednoho roku před nástupem na mateřskou

-          OSVČ nesmí  v době pobírání peněžité pomoci  v mateřství vykonávat osobně samostatnou výdělečnou pomoc

Nemocenské a peněžitá pomoc v mateřství se stanoví z denního vyměřovacího základu, který se zjistí tak, že se vyměřovací základ zjištěný z rozhodného období dělí počtem kalendářních dnů připadajících na rozhodné období. Jsou-li v rozhodném období vyloučené dny, snižuje se o ně počet kalendářních dnů připadajících na rozhodné období. Za vyloučené dny se považují kalendářní dny připadající na kalendářní měsíce, za které OSVČ neplatí pojistné na nemocenské pojištění nebo v nichž OSVČ nebyla účastna nemocenského pojištění. Vyměřovacím základem je úhrn měsíčních základů. Rozhodným obdobím je zpravidla 12 kalendářních měsíců před kalendářním měsícem, ve kterém vznikla sociální událost. Při výpočtu dávek nemocenského pojištění OSVČ se postupuje stejně jako při výpočtu dávek zaměstnanců - výpočet dávek nemocenského pojištění OSVČ.
Nejpřesnější informace však získáte přímo na vaší Okresní správě sociálního zabezpečení, kde mají i přehledy o předchozích příjmech a platbách pojištění  matky OSVČ k dispozici.